З початку червня у Болгарії не припиняються зливи, що супроводжуються градом і блискавками. Цього тижня жертвою стихії став 15-річний підліток із села Гурково, який допомагав батькам пасти корів. Блискавка вразила його просто на пасовищі.

Після трагедії в країні знову заговорили про цю проблему. Адже жертвою блискавки можна стати не тільки на відкритому просторі. Торік у червні в Софії загинув 20-річний хлопець, якого гроза заскочила, коли він гуляв із собакою біля будинку. Блискавка вразила його й тварину буквально за кілька кроків від дверей під’їзду.

Фахівець із захисту від блискавок Радослав Калчев звернув увагу влади на те, що досі не всі будівлі в містах обладнано громовідводами. Хоча болгарське законодавство цього вимагає. «Зараз у всіх панельних будинках у країні — нульовий захист від блискавок. Уже багато років старі будівлі не відновлюють і навіть не перевіряють. Та й у новобудовах більшість будівельних фірм ігнорують вимогу, намагаючись знизити витрати», — сказав експерт.

А тим часом у світі від ударів блискавок гинуть майже 300 000 людей на рік. Тож ця проблема актуальна, і кожний під час грози може стати черговою мішенню для стихії.