Упродовж кількох останніх тижнів ситуація з коронавірусом у ФРН дещо стабілізувалася, тож влада поступово пом’якшує карантинні заходи. Що негайно позначається на кількості інфікованих. Тільки-но люди дозволяють собі злегка розслабитися, як одразу виникають спалахи заражень, реєструються летальні випадки, нагадуючи, що країна все-таки живе в умовах пандемії.

Тож і не дивно, що в зв’язку з цим зачиняються навіть деякі школи, дитячі та молодіжні заклади. За повідомленням Інституту імені Роберта Коха, станом на 14 червня, кількість захворювань коронавірусом у Німеччині зросла на 247, сягнувши 186 тисяч 269; 8 тисяч 787 осіб померло. Найбільша кількість інфікованих зафіксована у Баварії: 47 тисяч 626.

Незважаючи на це, послаблення карантину все-таки відбувається. Утім, влада вживає і певних заходів для убезпечення від зараження. Приміром, за повідомленням агенції dpa, 16 червня офіційно запускається додаток до смартфонів, котрий попереджуватиме про можливу небезпеку заразитися коронавірусом. Його розробили телекомунікаційний концерн Deutsche Telekom і компанія із виробництва програмного забезпечення SAP. Завдяки додатку стане можливо простежити і розірвати ланцюжок інфікування вірусом. Він фіксуватиме переміщення власників смартфонів і сповіщатиме про їхні контакти з людиною, інфікованою SARS-CoV-2.

Якщо про те, що людина інфікована, стане відомо пізніше, то всі мобільні телефони, котрі знаходилися поруч із пристроєм, також отримають спеціальне повідомлення. Додаток працюватиме за допомогою технології бездротових персональних мереж Bluetooth, не споживатиме багато енергії, а власник може будь-коли видалити його зі смартфону.

Також стало відомо, що ФРН, Франція, Італія та Нідерланди уклали угоду з британсько-шведським фармацевтичним концерном AstraZeneca, котрий працює над створенням вакцини проти COVID-19 разом із Оксфордським університетом. Ідеться про виробництво щонайменше 300 млн доз цього потенційного медикаменту з метою спільного забезпечення вакциною усіх країн ЄС після того, як препарат буде створено. За повідомленням міністерства охорони здоров’я ФРН, нині ведуться переговори зі ще кількома компаніями, котрі працюють над розробкою препарату. Фахівці зазначають, що лише з допомогою такої вакцини можлива боротьба з COVID-19.

А німецькі туристи, котрих влада масово вивозила із місць закордонного відпочинку на початку карантину, мають нагоду ще раз переконатися у живучості приказки про те, що безплатний сир буває лише в мишоловці.

З’ясовується, що тепер за евакуацію вони повинні заплатити. МЗС ФРН заявило, що, на підставі закону про консульські послуги, люди, котрі скористалися евакуацією, повинні взяти участь у її фінансуванні. Для громадян буде встановлені суми платежів з урахуванням дальності маршруту, середніх цін на квитки і вартості програм з евакуації громадян в інших країнах ЄС, повідомило МЗС ФРН. Невдовзі туристи отримають рахунки за надану послугу, а кожного учасника програми евакуації, а таких у ФРН налічується 240 тисяч, найближчим часом особисто поінформують про частку його витрат.

Берлін.