«Ми поділяємо спільну мету з нашими американськими партнерами. Ми хочемо сприяти простору демократії, верховенства права та вільних економічних відносин, від чого виграють усі сторони. Ми не залучені в жодній іншій країні так активно, як в Україні», — заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас 15 червня перед початком відеоконференції, в якій узяли участь глави МЗС країн — членів ЄС та державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео. За словами Мааса, однією з причин обговорення України з Майком Помпео є бажання «створити нову динаміку в мирному процесі».

Під час відеоконференції глави зовнішньополітичних відомств нагадали Росії про її зобов’язання за Мінськими домовленостями, повідомляє DW.

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив під час прес-конференції, що Євросоюз і США й надалі підтримуватимуть Україну. За його словами, політика ЄС щодо країн східного сусідства була однією з трьох головних тем під час розмови міністрів. «Щодо східного сусідства ми підтвердили міцне партнерство між ЄС і США. Воно залишиться критично важливим, зокрема щодо України. Звісно, необхідно, щоб Росія виконала свої зобов’язання з цілковитої імплементації Мінських угод», — заявив Боррель.

Окрім того, європейські міністри обговорили з держсекретарем США мирний процес на Близькому Сході та відносини з Китаєм.