«Ми зібралися сьогодні разом, щоб відзначити державне свято — День національного порятунку. Цього дня, рівно 27 років тому, загальнонаціональний лідер Гейдар Алієв на настійне прохання народу повернувся до політичного керівництва країною, і від цього моменту розпочався новий етап відродження Азербайджану. Саме Гейдар Алієв подарував нашому народові сьогоднішні стабільність і спокій. Повернення шанованого Гейдара  Алієва до влади перетворило на реальність багато питань, вирішення яких видавалося важким. Про Азербайджан дізналися у всьому світі». З цими словами до присутніх на конференції звернулася нещодавно призначений Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні пані Ельміра Ахундова (на знімку).

На запрошення Посольства Азербайджанської Республіки в Україні в конференції взяли участь народні депутати України, керівники урядових закладів України, представники дипломатичного корпусу, керівники вищих навчальних закладів і громадських організацій, а також члени й голови азербайджанської діаспори в Україні.

Привітальне слово до учасників конференції від імені Президента України (1994—2005 рр.) Леоніда Кучми зачитала його прес-секретар Дарка Оліфер. У ньому, зокрема, було підкреслено історичну роль Гейдара Алієва як людини, котра зуміла об’єднати азербайджанців, стати лідером для всієї нації і побудувати прогресивну й процвітаючу державу.

Співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою, народні депутати Валерій Колюх і Володимир Крейденко, привітавши присутніх із Днем національного порятунку, наголосили на важливості подальшого розвитку не тільки міжпарламентських зв’язків між Україною і Азербайджаном, а й торгово-економічних відносин. Також було підкреслено необхідність детального вивчення і можливість використання досвіду Азербайджанської Республіки щодо протистояння збройній агресії, розвитку звільнених територій і встановлення миру в місцях зіткнення конфліктуючих сторін.

У рамках цієї науково-практичної конференції відбулася презентація тритомника народного письменника Азербайджану, заслуженого журналіста Азербайджану Ельміри Ахундової про життя та діяльності Гейдара Алієва, який випущений трьома мовами — азербайджанською, російською і англійською. Ельміра Ахундова висловила сподівання на те, що до 100-річчя Гейдара Алієва цей твір буде видано й українською мовою. Кілька років тому книгу було удостоєно головної премії країни — Державної премії Азербайджану.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.