Про це минулого понеділка повідомила впливова американська газета The Wall Street Journal. Новину підтвердив спеціальний посланник США Річард Гренелл, який на своїй сторінці в соціальній мережі «Твіттер» навіть назвав дату — 27 червня.

Але перед цим вони повинні виконати одну умову, котра є першим кроком до примирення. США закликали Сербію призупинити міжнародну кампанію з відкликання країнами визнання Косово незалежною державою. А від Косово очікують відкликання його заяв про вступ до різних міжнародних організацій. Американський дипломат Річард Гренелл у Твіттері зазначив, що отримав від влади Белграда і Приштини запевнення, що обидві кампанії буде припинено. Політичні оглядачі, котрі стежать за подіями на Балканах, назвали ці наміри «легким подувом вітерцю». Адже кожна із країн очікує, що перший хід буде зроблено опонентами.

«Проблема полягає в тому, що ми вже не віримо албанцям із Приштини», — заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич. Він нагадав, що Косово дотепер не виконало зобов’язання про створення на півночі країни Співтовариства сербських громад.

Але й у Белграді не готові до підписання нового мирного договору між Сербією і Косово. Науковці, публіцисти, письменники, генерали у відставці, члени Сербської академії наук і мистецтв, а також громадські діячі заснували «Рух на захист Косово й Метохії». Його мета — зупинити Вучича й «зашкодити визнанню «незалежного Косово» сербськими владою у «хоч би якій юридичній формі й під хоч би яким приводом». «Сербія не має бути співучасницею створення «Великої Албанії», — заявили засновники руху. Вони закликають сербів рішуче сказати президентові: «Не смій!»

Про те, що президент Сербії зараз перебуває в розгубленості, свідчить і його телефонний дзвінок у Кремль. Хотів дістати пораду — що робити? Уже відомо, що перед поїздкою до Вашингтона, якщо вона, звісно, відбудеться, Александр Вучич побуває 24 червня в Москві як гість на урочистих заходах з нагоди 75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Очевидно, там і отримає конкретні поради перед примирливою зустріччю у Вашингтоні. Але до цього Вучич повинен сам вирішити, як розв’язати косовську проблему й не набути репутації зрадника національних інтересів.