Реформа передбачає вдосконалення програм атестації та підготовки поліцейських, а також розширення програм у сфері охорони психічного здоров’я. Буде створено базу даних, куди вноситимуть прізвища поліцейських, на яких скаржилися через надмірне застосування сили, інформує «Голос Америки». При цьому окремо в указі звертається увага на «випадки порушень з боку поліції» в афроамериканських громадах.

Дональд Трамп пообіцяв, що нові стандарти поведінки правоохоронців у США «будуть настільки високими та міцними, які лише є на Землі». Виступаючи у вівторок, Трамп заявив, що американське суспільство має підтримувати відважних людей, які служать в поліції. Але водночас наголосив на необхідності підзвітності поліції суспільству і важливості підвищення її професіоналізму та моральних стандартів.

Водночас президент США виступив категорично проти пропозицій позбавити департаменти поліції фінансування. «Без поліції буде хаос», — заявив він. Для прикладу Трамп згадав про погроми під час останніх протестів, а також ситуацію у Сіетлі (штат Вашингтон), де після кількаденних сутичок біля Східного відділку Департаменту поліції демонстранти оточили вулиці навколо відділка і змусили поліцейських залишити захоплений ними район, оголосивши його «Автономною зоною Капітолійського пагорба». Нині в зоні встановлено наметове містечко і барикади.