Упродовж кількох століть «обличчям», своєрідною вітриною Берліна є вулиця Унтер ден Лінден («Під липами»). Її протяжність —1 км 300 м. Вона починається від Паризької площі, пересікає Шпреє і закінчується біля Палацового мосту, вливаючись у вулицю Карла Лібкнехта.

А романтичну назву отримала завдяки липам, котрі наказав посадити Великий курфюрст Фрідріх Вільгельм I Бранденбурзький у 1647 році. За його велінням тут висадили тисячу лип і стільки само горіхових дерев, газони з травою і квітами, перетворивши вулицю на затишну алею. Вони прикрасили нудну й запилюжену дорогу курфюрста з палацу до мисливських угідь у Тіргартені.

Ще за століття король Фрідріх II Великий задумав перетворити територію навколо Унтер ден Лінден в елегантний архітектурний ансамбль — палаци, багаті особняки тутешньої знаті, парадні будівлі, яким його бачив імператор. До речі, неподалік Бранденбурзьких воріт відтоді височіє бронзова кінна статуя Фрідріха Великого. Берлінці жартують: «Старий Фріц стежить з висоти за тим, хто проходить чи проїжджає «дорогою королів»…

Унтер ден Лінден у всі часи була «на слуху», але зараз у столиці про неї заговорили зі ще більшим інтересом: саме тут годинник Берліна повертає на століття… назад! На вулицю очікує велика реконструкція, після якої вона матиме первісний вигляд. Адже зараз мало нагадує ту, якою їздили курфюрсти…

Найбільших змін Унтер ден Лінден зазнала за часів нацизму. В 1933 році, за особистим наказом Гітлера, всі липи тут зрізали, а проїжджу частину розширили. Адже фюреру, який мав ідею зробити Берлін світовою столицею, потрібна була широка магістраль для масштабних маршів. Під час літніх Олімпійських ігор, що відбулися у Німеччині 1936 року, вулицю масивно задекорували: на високих металевих штангах встановили полотнища зі свастикою і прапори міста.

Унтер ден Лінден зазнавала змін і від численних будов-перебудов, спорудження транспортних магістралей і метро. А під час боїв за Берлін вона була практично знищена. Свого нинішнього вигляду набула в 1950 році: тут висадили два ряди лип. Про газони й квіти не йшлося, а «долівку» під липами засипали дрібним гравієм…

І ось нині Берлін має намір повернути вулиці її минуле: вже з літа 2021 року вона знову перетворюватиметься на барвистий бульвар з квітами, зеленими газонами, кущами та липами. Знову дивуватиме відвідувачів і… бджіл, які неодмінно прилітатимуть сюди по нектар. Принаймні про це мріють автори ідеї. Представник Берлінського земельного відомства з охорони пам’яток природи Клаус Лінгенаубер каже, що тут будуть зелені газони, квітники та кущі, котрі, за давньою традицією, обмежать спеціальними невеликими та низенькими металевими загородками. Сюди повернеться також і їх гранітне обрамлення.

Як зразок такий живий зелений газон — з квітами та кущами — наступної весни буде «споруджений» перед фешенебельним готелем «Адлон», що на цій вулиці. Із тим, щоб мешканці району Мітте — центру Берліна, працівники офісів і компаній, котрі тут розташовані, всі охочі взяли участь у громадських обговореннях, ви-
словили свої зауваження і побажання. Якщо вони вирішать, що проект слід реалізовувати, то за три роки ідея буде втілена в життя уже на самій вулиці.

Для того, щоб насадження завжди були свіжі, передбачається спорудження спеціальної поливної системи. І найпильнішу увагу відомство надаватиме, власне, липам. Уже перший огляд дерев засвідчив, що 150 — здорові, 40 — пошкоджені, а 62 — хворі (загалом 252 липи). Тому фахівці з догляду за життєдіяльністю дерев контролюють їх «самопочуття»: прибирають відмерле гілля, заливають спеціальними розчинами пустоти в стовбурах, тріщини, стежать, чи не з’явилася гнилизна. Робиться це за допомогою спеціального пристрою — резистографа, який виявляє проблеми «здоров’я» дерев. Ще один вид догляду за ними — вчасне підживлення.

Але бути чи не бути Унтер ден Лінден саме такою вулицею, якою побачили її автори ідеї, вирішуватимуть самі жителі Берліна.

Берлін.

Фото автора.