Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Олена Батраченко поінформувала, що сукупний обсяг надходжень податку з доходів фізичних осіб, які перераховуються до місцевих бюджетів, за підсумком п’яти місяців виконано на Сумщині на 96,5 відсотка. Недоїмка у відсотках ніби й незначна — лише 3,5, але у грошах це понад 60 мільйонів гривень.

ПДФО — це найвагоміша складова місцевих бюджетів, яка напряму залежить від розміру та регулярності виплат заробітної плати. Зрозуміло, що через коронавірус та карантин на багатьох підприємствах із зарплатою виникли проблеми, які позначилися на відрахуваннях податку з доходів фізичних осіб. Але як пояснити зменшення доходів від використання землі? Такі надходження також посідають вагоме місце в місцевих бюджетах, а вони в січні-травні знизилися в області на 42,8 мільйона гривень. Відбулося круте падіння майже на 13 відсотків.

О. Батраченко констатувала, що карантинні обмеження істотно позначилися на економіці підприємств, але місцеві керманичі не повинні використовувати це як привід для зменшення зусиль та невиконання бюджетів.

Начальник Головного управління Державної фіскальної служби на Сумщині Наталія Кіяшко вважає, що збільшити надходження ПДФО можна, створюючи додаткові робочі місця, а це багато в чому залежить від місцевих керівників. За словами очільниці регіональної структури ДФС, протягом п’яти місяців Сумщина недоотримала 155 мільйонів, з яких понад 60 — втратили місцеві громади, а решту — бюджети інших рівнів. Щодо зменшення надходжень від використання землі, то Н. Кіяшко побачила резерв у землекористувачах — фізичних особах. Вона поінформувала, що на Сумщині таких орендарів майже 240 тисяч, і від них до бюджету могло б додатково надійти 38 мільйонів. «Ці кошти вже через два-три місяці могли б поповнити місцеві бюджети», — зазначила посадовиця.

Заступник голови обласної ради Тетяна Головко наголосила, що на Сумщині не працює обласна програма розвитку малого і середнього підприємництва, яку мав би популяризувати та впроваджувати в конкретні проекти департамент економічного розвитку і торгівлі ОДА. На її думку, саме від стану підприємництва залежить створення робочих місць, але керівники територіальних громад не розвивають і не використовують цей резерв. Сьогодні можна було б залучити досвід і потенціал земляків, які повернулися із закордонних заробітків, але над такою перспективою місцеві керманичі не працюють.

Голова облдержадміністрації Роман Грищенко запевнив, що особисто відвідає кілька громад та подивиться, як працюють над наповненням бюджету місцеві керівники. «Якщо ви самі не почнете працювати в цьому напрямі, ніхто інший замість вас цього не зробить», — підсумував він.

Сумська область.