Він відбувся під егідою Міжнародної організації праці (МОП) у віртуальному форматі.

У своєму зверненні до учасників форуму генсек ООН наголосив, що жодна країна не впорається з наслідками кризи власними силами, і закликав до міжнародного співробітництва. Антоніу Гутерріш нагадав про те, що в ситуації, яка склалася, необхідно підтримати країни, котрі розвиваються і не мають можливості приймати настільки ж масштабні пакети фінансової допомоги, як економічно розвинені держави.

«Об’єднавши зусилля, ми можемо подолати кризу й стати ще сильнішими, створити гідні робочі місця й добитися більшої рівноправності й побудувати «зелену» економіку», — наголосив Гутерріш у відеозверненні до учасників форуму.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєсус (на знімку) закликав замислитися про становище 136 млн медпрацівників. «Кожний з них має право на гідні умови праці й захист свого здоров’я і безпеки», — підкреслив гендиректор ВООЗ.

Загалом вплив пандемії на ринок праці виявився набагато значнішим, ніж передбачалося раніше. Як сказано в огляді МОП, приуроченому до відкриття глобального саміту, в другому кварталі року кількість робочих годин скоротилася на 14 відсотків, що еквівалентно втраті 400 млн робочих місць.

Мало того, згідно з найоптимістичнішими сценаріями, у третьому кварталі кількість робочих годин зменшиться ще на 1,2 відсотка, тобто зникнуть ще 34 млн робочих місць. У песимістичному сценарії враховується ймовірність другої хвилі пандемії, повернення повсюдного карантину і вкрай повільного відновлення економіки. У цьому випадку нові втрати робочих годин становитимуть 11,9 відсотка, що рівносильне 340 млн робочих місць, повідомляє Центр новин ООН.

Водночас криза відкриває перед людством нові можливості — питання полягає в тому, чи зможемо ми ними скористатися.

Фото зі сторінки МОП у Твіттері.