Про це заявив голова організації зерновиробників Бургаської області Ніколай Кіров. Його слова підтвердила й міністр сільського господарства і продовольства Десислава Танева.

«Так, це одні з найважчих жнив за останні роки, і важким буде врожай зернових», — повідомила міністр в ефірі Болгарського національного радіо. Вона розповіла, що до кінця першої декади липня в країні зернові культури зібрано з 55 відсотків засіяних ними площ. Посуха та інші кліматичні катаклізми вплинули на врожайність пшениці. Найбільше постраждала від них головна житниця країни — Добружда. У Добричській області, яка є центром цього регіону, урожайність зернових на 71 відсоток нижча, ніж торік. В інших районах Східної Болгарії — Сілістринській, Варненській, Бургаській, Сливенській і частково в Ямбольській областях — вона нижча на 45—53 відсотки.

Міністр повідомила, що червневий прогноз про виробництво в країні п’яти мільйонів тонн зерна вочевидь не підтвердиться, але Болгарія все-таки залишиться серед головних виробників зерна в Європі. «Навіть якщо ми зберемо під чотири мільйони тонн зерна, то все одно зможемо продати на експорт більш трьох мільйонів тонн», — запевнила Десислава Танева. Вона категорично спростувала чутки про те, що через низьку врожайність слід очікувати підвищення цін на борошно та хлібобулочні вироби, які поширюються країною.

Міністр також повідомила, що держава надасть посильну матеріальну допомогу фермерам, чиї поля постраждали від посухи й граду. Вони отримають кредити на закупівлю насіння і добрив у розмірах, що перевищують звичні. На це з бюджету буде спрямовано 15 мільйонів левів (7,5 мільйони євро).