Напередодні презентації Європейської водневої стратегії єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон продемонструвала, як заправляє автомобіль воднем.

Фото зі сторінки Кадрі Сімсон у Твіттері.

Про це йдеться у новій водневій стратегії ЄС, що була презентована днями у Брюсселі.

Воднева стратегія становить невід’ємну частину Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно та врешті відмовитися від викопних джерел палива.

Загальний обсяг інвестицій у відновлюваний водень в Європі до 2050 року може становити від 180 до 470 млрд євро. За підрахунками аналітиків, водень може задовольняти до 24% світової потреби в енергоресурсах до 2050 року, а обсяг грошового обігу на глобальному ринку водневої енергетики становитиме в перспективі до 630 млрд евро.

Завдяки планам з будівництва в Україні 10 ГВт електролізерів для виробництва «зеленого» водню наша держава може стати невід’ємною частиною реалізації амбітних цілей Європейської зеленої угоди, інформує МЗС.

Ця угода, зокрема, передбачає, що протягом 2025—2030 років воднева енергетика стане головною складовою інтегрованої енергетичної системи ЄС, а потужність станцій водневого гідролізу зросте до 40 ГВт. Вони зможуть виробляти до 10 млн тонн чистого водню. У наступний період — 2030—2050 роки — водень має перетворитися на головний енергетичний ресурс ЄС та замістити вуглецеві носії енергії навіть у тих секторах економіки, яким важко відмовитися від викопного палива.