Так заведено називати Конвенцію Ради Європи 2011 року про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Цей документ Польща підписала 2012-го, а ратифікувала 2015 року. Та вже тоді конвенція викликала суперечливі оцінки. Зокрема, частина учасників дискусії наводила аргументи щодо її невідповідності Конституції та про загрозу для польської традиції сім’ї.

Партії і організації правої спрямованості виступають проти конвенції. Однією з них є партія «Солідарна Польща» генерального прокурора і міністра юстиції країни Збігнєва Зьобро, який минулої суботи запевнив: «Реалізуючи передвиборчі обіцянки, переходить від слів до дій» і повідомив: «В понеділок (27 липня. — Ред.) його відомство внесе до міністерства сім’ї, праці та соціальної політики подання щодо початку роботи над виходом із так званої Стамбульської конвенції». Міністр пояснив такий крок тим, що в конвенції є положення ідеологічного характеру, які мін’юст вважає шкідливими.

Презентуючи подання до мінсім’ї заступник міністра юстиції Марцін Романовський розтлумачив позицію уряду: «З точки зору переслідування винних у вчиненні насильства, Стамбульська конвенція зайва. Вона не відповідає аксіології та конституційному порядку, йде врозріз із певною системою цінностей та з конкретними конституційними правами й іншими міжнародними зобов’язаннями, зокрема з Конвенцією прав дитини». Для більш повного розуміння М. Романовський уточнив, що положення Стамбульської конвенції просувають гендерну ідеологію і суперечать конституційному праву батьків виховувати дітей згідно з власними моральними чи релігійними переконаннями.

У вихідні міністр сім’ї, праці та соціальної політики Марлена Малог повідомила, що рішення про відмову від участі в конвенції ще не прийнято, хоча за два дні до цього поінформувала глядачів католицького телеканала «Trwam», що Польща «внесла свої застереження до конвенції», що викликало реакцію серед частини польських жінок.

Пополудні минулої п’ятниці в багатьох містах відбулися маніфестації, організовані «Страйком жінок», учасники яких протестували проти планів уряду щодо виходу країни зі Стамбульської конвенції під гаслом «Ні — легалізації домашнього насилля». Найбільша демонстрація відбулася у Варшаві під прапорами ЄС і закликами: «Не будемо жертвами», «Захищайте дочок, навчайте синів», «Насилля підживлюється мовчанням». Вона символічно розпочалася під офісом ортодоксальної прокатолицької організації «Ordo Iuris», яка виступила автором петиції до уряду в цій справі й отримала підтримку останнього, викликавши резонанс не лише в країні.

На заяви офіційної Варшави вже відреагували у Раді Європи. Речник РЄ опублікував у Твіттері заяву генерального секретаря організації Марії Пейчинович-Бурич, де, зокрема, вказується: «Повідомлення представників польського уряду про те, що Польща повинна вийти зі Стамбульської конвенції, викликають тривогу. Стамбульська конвенція є ключовим міжнародним договором Ради Європи щодо протидії насильству стосовно жінок і домашньому насильству — це єдина мета, яку цей документ переслідує». Водночас генсек підкреслила, що в РЄ «готові в рамках конструктивного діалогу» з’ясувати «будь-які непорозуміння у справі конвенції».