Під час спільної прес-конференції Я. Чапутович вручив Д. Кулебі книгу «Союз Пілсудський—Петлюра. Документи та матеріали».

Учора у Любліні міністри закордонних справ Литви — Лінас Лінкявічус, Польщі — Яцек Чапутович та України — Дмитро Кулеба ухвалили спільну декларацію, якою започатковано Люблінський трикутник — тристоронню платформу для політичного, економічного та соціального співробітництва. Новий формат використовуватиметься для координації дій задля захисту міжнародного права в контексті російської агресії проти України, розвитку торгівлі, інвестицій та інфраструктурних проектів.

У декларації підкреслюється невизнання сторонами-підписантами незаконної окупації Росією Криму та що «Україна, Польща і Литва за жодних обставин не визнають її у майбутньому». РФ закликають вивести війська з тимчасово окупованих територій України, включно з окремими районами Донецької та Луганської областей. Країни Люблінського трикутника «підтримують відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах та закликають до припинення російської агресії проти нашої держави». Вони також «підтримують надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями НАТО та заявляють, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО є наступним необхідним кроком у цьому напрямі».

Під час перебування у Любліні, крім тристоронньої зустрічі та підписання декларації, міністри поклали вінки до пам’ятника Люблінській унії та відвідали штаб міжнародної литовсько-польсько-української бригади.

Під час візиту до Польщі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також підняв питання умов допуску наших громадян до сусідньої країни за карантинних обмежень, спричинених COVID-19, закликавши польську сторону розглянути можливість пом’якшення умов їхнього в’їзду до РП з урахуванням керівних принципів Єврокомісії. За словами Д. Кулеби, необхідно віднайти баланс між дотриманням заходів безпеки, з одного боку, та, з другого боку, мінімізацією шкоди, яку карантин завдає міжлюдським контактам, розвитку торгівлі та економіки двох країн.

Я. Чапутович поінформував, що цей запит української сторони буде розглянутий, наголосивши при цьому на вагомому внеску українців у польську економіку, які одночасно підтримують економіку рідної країни, переказуючи туди зароблені гроші.

Традиційно не залишилися поза увагою також «історичні питання». Зокрема, польська сторона знову порушувала питання відновлення пошукових ексгумаційних робіт на території України, котре, як пояснив Д. Кулеба, Києвом уже вирішене позитивно, а для зрушення справи потрібне лишень вирішення польською стороною питання відновлення могили українців на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві, яка була сплюндрована вандалами в 2016 році. «Ми абсолютно відкриті до взаємодії з Польщею, поважаємо право шукати і вшановувати місця поховань, але для нас абсолютно критичним є принцип взаємного виконання рішень, які нами ухвалюються», — наголосив глава МЗС України під час прес-конференції у Варшаві.

Після плідних переговорів міністри взяли участь в офіційному відкритті нового приміщення Посольства України в Республіці Польща, після якого Д. Кулеба там же зустрівся з представниками української громади в цій країні.

Фото Юлії БОРОДІЙ.