Хорватія. Задар.

Попри той факт, що про повне скасування карантинних обмежень та стабілізацію ситуації з COVID-19 мови поки не йде, суспільство починає потроху оговтуватися від жорсткого періоду самоізоляції та пристосовуватися до нових реалій життя. Це стосується і сфери туризму. На сьогодні список країн, які відкрили свої кордони для іноземців, чималий. Українці також не поспішають відмовлятися від своїх планів щодо літніх відпусток і дедалі частіше звертають увагу на пропозиції курортних балканських країн.
Читачі газети «Голос України» стурбовані інформацією та статистикою, які змінюються ледь не щохвилини. Тож уточнюємо оновлені дані стосовно умов перетину кордону балканських курортних країн.

Республіка Хорватія     

За офіційними даними МЗС Республіки Хорватії, в’їзд на територію держави дозволяється шляхом авіасполучення та наземним транспортом таким категоріям іноземних громадян:
— працівникам медичних закладів, медичним дослідникам і співробітникам, спеціалістам з догляду за особами похилого віку та особам, яким необхідна термінова медична допомога;
— прикордонникам;

— перевізникам товарів та іншим представникам транспортних служб з урахуванням необхідності;

— дипломатам, співробітникам поліції під час виконання своїх обов’язків, служби та команди цивільного захисту, представникам міжнародних організацій і міжнародних військових контингентів для виконання своїх функцій;

— особам, які прямують транзитом;

— особам, які їдуть з туристичною метою або з інших робочих питань, або які мають інший економічний інтерес;

— особам, які їдуть з метою навчання, або мають інші невідкладні особисті обставини.

Дані з офіційного сайту Посольства Республіки Хорватії в Україні повідомляють про такі умови:

— громадяни України, з дійсним дозволом проживання в країнах ЄС, можуть НЕ проходити самоізоляцію та НЕ надавати негативний результат ПЛР-тесту при в’їзді до Хорватії;

— українці, які постійно проживають в Україні і їдуть з особистих невідкладних причин, повинні пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію; самоізоляція може бути скорочена до семи днів, якщо особа за власні кошти через сім днів після прибуття в Хорватію зробить ПЛР-тест на SARS-CoV-2 та отримає негативний результат у лабораторії, що має акредитацію ISO 15189 або ISO/IEC 17025;

— особи, які постійно проживають в Україні та в’їжджають в Республіку Хорватія з туристичною, діловою метою або заради навчання, можуть в’їхати БЕЗ обов’язкової 14-денної самоізоляції, за умови пред’явлення негативного результату ПЛР-тесту на SARS-CoV-2 (не давнішим, як 48 годин від часу взяття забору до прибуття на кордон), проведеного в лабораторії, що має акредитацію ISO 15189 або ISO/IEC 17025, або із зобов’язанням 14-денної самоізоляції за відсутності ПЛР-тесту.

Якщо, приїхавши до Хорватії, ви обираєте варіант самоізоляції, то заздалегідь уточніть, чи відповідає ваше місце обсервації вимогам інструкцій Інституту охорони здоров’я Хорватії (HZJZ). На кордоні при в’їзді до Хорватії черговий епідеміолог надасть вам усю необхідну інформацію та контакти медиків, з якими ви будете зобов’язані підтримувати щоденний зв’язок.

Територією Хорватії дозволено транзитний проїзд автомобільним транспортом та шляхом авіасполучення за наявності підтвердження, що наступна країна дозволить в’їзд, та за умови, що проїзд Хорватією є найшвидшим маршрутом. Час транзиту повинен бути в межах 12 годин.

Для перетину кордону, при в’їзді до країни, необхідно заповнити відповідну форму. Хорватська сторона пропонує зробити це вдома, щоб прискорити процес проходження цієї процедури на кордоні за допомогою форми на сайті entercroatia.mup.hr.

Оновлене рішення щодо в’їзду до Республіки Хорватія є чинним до 15 серпня 2020 року.

Боснія і Герцеговина

Для іноземних громадян в’їзд   заборонено. Заборона не розповсюджується на такі категорії громадян:

— осіб, які мають дозвіл на проживання у Боснії і Герцеговині;

— які мають багаторазову шенгенську візу або візу країн ЄС, або відповідний дозвіл на проживання в країнах ЄС та Шенгенської зони за умови негативного результату тесту на SARS-CoV-2, виданий не пізніше 48 годин на момент в’їзду лабораторією, що має акредитацію ISO 15189 або ISO/IEC 17025;

— осіб, які мають офіційне ділове запрошення та медичний висновок лабораторії з акредитацією ISO 15189 або ISO/IEC 17025 щодо негативного результату інфікування вірусом SARS-CoV-2, виданий не пізніше 48 годин на момент в’їзду;

— водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних поїздів та суден під час здійснення міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом, членів екіпажу повітряних суден, кінцевим пунктом призначення яких є Боснія і Герцеговина; у випадку транзиту вантажних автотранспортних засобів час такого транзиту обмежується 12 годинами;

— близьких членів сім’ї померлого з метою в’їзду для участі в похованні з дозволеним терміном перебування до 72 годин з моменту в’їзду (не рахуючи можливий період ізоляції), за умови наявності доказів смерті та споріднення з померлим;

— водіїв та супроводжуючих у випадках перевезення останків померлих;

— неповнолітніх осіб у супроводі батьків (які є громадянами Боснії і Герцеговини) чи опікунів (які є громадянами Боснії і Герцеговини);

— які перебувають у шлюбі з громадянином Боснії і Герцеговини;

— які беруть участь у програмі «Партнерство заради миру» і членів штаб-квартири НАТО та EUFOR у Боснії і Герцеговині;

— працівників дипломатичних, консульських та інших міжнародних місій, акредитованих у Боснії і Герцеговині;

— голів держав та членів їх делегацій, державних службовців, які працевлаштовуватимуться;

— працівників прикордонних пунктів пропуску та служб цивільного захисту;

— пасажирів, які потребують термінової медичної допомоги;

— пасажирів під час транзиту до країн свого проживання;

— пасажирів зі спеціальним дозволом на перебування у країні.

Умови транзиту передбачені тільки для наземного транспорту за наявності підтвердження мети в’їзду: маршрут транзиту, дозвіл на проїзд іншими країнами.

Оскільки Боснія і Герцеговина входить до червоного списку, після повернення до України ви повинні пройти двотижневу обсервацію або самоізоляцію, дія яких припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР після перетину державного кордону.

Чорногорія

За  інформацією уряду Чорногорії, з 7 серпня 2020 року громадянам України дозволено в'їзд і транзит авіасполученням та транспортними засобами і не передбачено жодних обмежувальних заходів.  

Нагадуємо, що 3 липня 2020 року Чорногорія включена до червоного списку. Це означає, що по закінченні відпочинку в цій країні ви маєте пройти двотижневу обсервацію або самоізоляцію. Обсервація або самоізоляція припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР після перетину державного кордону.

Республіка Словенія

За даними Посольства України в Республіці Словенія, країна відкрита для усіх подорожуючих, але за умови обов’язкового проходження 14-денного карантину.

З 3 липня дозволений і транзит за умов, якщо маршрут не містить пунктів посадки та висадки пасажирів на території Словенії. Перевізник повинен надати повний список пасажирів перед в’їздом до країни. Автотранспорт міжнародного сполучення не може зупинятися на території Словенії, окрім фізіологічних потреб водіїв та пасажирів. При цьому лише п’ять осіб можуть одночасно залишати автобус, дотримуючись санітарно-епідеміологічних вимог.

Республіка Албанія

До Албанії в’їзд і транзит громадянам України дозволений і не передбачає жодних обмежувальних заходів.

Але варто зауважити, що Албанія входить до червоної зони, тому після відпочинку в цій країні вам необхідно буде пройти двотижневу обсервацію або самоізоляцію, дія яких припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР після перетину державного кордону.

Грецька Республіка

Перетин кордону цієї країни заборонений, за винятком громадян України, які мають дозвіл на проживання в Греції.

У цьому випадку вам необхідно пройти процедуру реєстрації на сайті https:/travel.gov.gr та роздрукувати QR код, що є обов’язковим підтвердженням для перетину кордону.

Також необхідно пред’явити негативний результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не більше ніж за 72 години (рахуючи від часу взяття забору до прибуття на пункт пропуску в Грецію) лабораторією, що має акредитацію ISO 15189 або ISO/IEC 17025.

Умови транзиту дозволяють подорожувати через аеропорти Греції, але тільки в разі його здійснення протягом 23 годин 59 хвилин за наявності придбаних квитків на весь маршрут одного авіаперевізника.

Республіка Болгарія

Уряд Болгарії ухвалив рішення, згідно з яким з 31 липня до 31 серпня 2020 року громадяни України можуть в’їжджати на територію країни без необхідності надання документа, що показує негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, та без проходження 14-денного карантину.

Що стосується транзиту, то  громадянам України дозволено проїжджати транзитом через Болгарію, щоб повернутися в країну свого проживання.

Республіка Болгарія — у червоному списку. Це означає, що після закінчення відпочинку в цій країні ви маєте пройти двотижневу обсервацію або самоізоляцію. Обсервація або самоізоляція припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР після перетину державного кордону.

Турецька Республіка

З 1 липня громадянам України дозволений в’їзд до Туреччини за умови обов’язкової наявності страхового поліса на COVID-19, який можна буде придбати онлайн, у туроператора, під час придбання авіаквитків, а також в аеропорту Туреччини після прибуття. На кордоні іноземним туристам забезпечується медичний огляд і, в разі виявлення симптомів COVID-19, безплатно проводиться ПЛР-тест.

Якщо ви вирішили провести свою відпустку за кордоном, редакція газети «Голос України» наполегливо рекомендує уважно стежити за всіма офіційними повідомленнями МЗС України, по можливості обирати прямі рейси, уникаючи транзитних перевезень, та ретельно дотримуватися рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я і органів охорони здоров’я України.

Нагадуємо, що 31 липня МОЗ опублікувало оновлений список країн із поширенням COVID-19. Відтепер Україна опинилася в зеленій зоні, а до червоної потрапили всі сусідні держави, крім Республіки Білорусь.

Фотоетюд Віталія СУДДІ.