— За цей час археологи відкопали і дослідили на території колишнього трипільського протоміста тисячі унікальних артефактів, — поділився директор заповідника Владислав Чабанюк. — Однак зберігати понад 60 тисяч експонатів, безпечно і за належного температурого режиму, було ніде. Ми билися, мов риба об лід, намагаючись знайти зацікавлених Трипіллям меценатів, та марно.

Несподівано допомога надійшла з-за кордону. Німецький «ПроКредит банк» вирішив надати майже 20 млн грн безповоротної позички для добудови приміщення музею.

Вирішили — й зробили. Щойно в селі Легедзиному Тальнівського району, де розташований заповідник, представник «ПроКредит банку» Віктор Пономаренко, голова Черкаської ОДА Роман Боднар та директор заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк (на знімку зліва направо) підписали відповідний меморандум.

Проект завершення реконструкції будівлі музею розраховано на два роки. Музейний комплекс доповнить колоритна локація, де туристи зможуть пожити «як трипільці». Заплановано також встановлення стаціонарних покажчиків про музей на трасі Одеса — Київ та інші рекламні новинки.

Зазначимо, що трипільська культура існувала на теренах України та інших європейських країн у добу енеоліту у 3—4 тисячолітті до нашої ери. Трипільці займались хліборобством, одомашнили коня та бика, винайшли колесо і плуг, займались ткацтвом та гончарством. На Черкащині між селами Тальянки та Легедзине на 450-гектарній площі було відкрито масштабне поселення трипільців, які жили в одно- та двоповерхових оселях, прикрашених кольоровими орнаментами.

У заповіднику «Трипільська культура» відтворили в натуральну величину одне з жител праукраїнців.

Фото  із сайту «Прочерк».