Днями Міністерство юстиції США подало цивільну скаргу з вимогою конфіскації майна в штатах Техасі та Кентуккі, яке належить підконтрольній українському бізнесменові компанії, повідомляє «Радіо Свобода».

У скарзі І. Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова звинувачують у викраденні «мільярдів доларів» з їхнього колишнього ПриватБанку шляхом фіктивних кредитів та відмивання грошей на території Сполучених Штатів за допомогою двох американських партнерів.

«Коли було потрібно платити за позику, інші позики були використані, щоб погасити попередні, чи в деяких випадках гроші повертали з інвестицій за незаконно привласнені кошти», — заявили у ФБР.

Адвокат Коломойського Майкл Салліван в електронному листуванні з виданням Washington Post розповів, що бізнесмен «категорично відкидає звинувачення та скарги, які подало Міністерство юстиції». До слова, саме завдяки розлогій статті в цьому впливовому американському виданню про справу стало відомо широкій громадськості.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року ПАТ «ПриватБанк» перейшло в державну власність. Тодішня глава Нацбанку Валерія Гонтарева причиною націоналізації назвала те, що акціонери банку не виконали програму докапіталізації. Простою мовою це означає, що в «Привату» не вистачало резервних грошей. Банк видав певним компаніям сумнівні кредити, суму яких експерти оцінили у 130—140 мільярдів гривень. Після націоналізації «Привату», аби не допустити банкрутства, яке б зруйнувало всю фінансову систему держави, банк було докапіталізовано з бюджету країни на суму 155 млрд гривень.