Як зазначено в офіційному повідомленні, звернення було надіслано 11 серпня.

Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківським районним судом м. Києва підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Слідством встановлено, що ці особи брали активну участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Раніше, 31 липня 2020 року, на підставі клопотання Головного слідчого управління СБУ Офіс Генерального прокурора звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь з листом про наміри запитувати екстрадицію цих осіб та клопотанням про взяття їх під варту до отримання запитів про видачу, відповідно до ст. 61 Конвенції про правову допомогу і правові відносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року.

6 серпня 2020 року Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в телефонній розмові з Генеральним прокурором Республіки Білорусь Олександром Конюком також підтвердила намір запитувати видачу 28 осіб.

Питання щодо видачі запитуваних осіб вирішуватиметься компетентними органами Республіки Білорусь.

Тим часом ЗМІ повідомили, що членів російської приватної військової компанії «Вагнер», яких затримали в Білорусі за кілька днів до президентських виборів, уже найближчим часом можуть передати Росії. Про це, зокрема, повідомляє «Інтерфакс», посилаючись на власні джерела.

Російська сторона також не приховує, що докладає зусиль, аби вивезти бойовиків з Білорусі. В інтерв’ю ТАСС посол РФ у Білорусі Дмитро Мезенцев повідомив, що 13 серпня зустрінеться із затриманими «вагнерівцями» в СІЗО в Мінську і Жодіно.

Він також заявив, що Слідчий комітет і Генпрокуратура РФ співпрацюють з білоруськими партнерами, і це «дозволяє глибоко і всебічно розібратися в ситуації, що склалася».