Про це вчора на брифінгу повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він наголосив, що Україну глибоко непокоїть ситуація, яка склалася в Білорусі після проведення виборів, оскільки ця країна є нашим найближчим сусідом, партнером. Україна зацікавлена, щоб Білорусь була суверенною, незалежною, демократичною країною, з сильною економікою і стабільними суспільними відносинами. Водночас Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде «дуже жорстко захищати права та інтереси наших громадян в Білорусі». «І щодо цього ні в кого не повинно бути жодних ілюзій», — наголосив він.

Українські ноти стосуються затримання протягом 9—12 серпня наших громадян, відсутності інформації щодо місця їхнього перебування та вимоги негайної зустрічі українських дипломатів із затриманими співвітчизниками. Зокрема, наші дипломати вимагають надати їм інформацію про причини затримання і місця перебування Оксани Альошиної, волонтерів громадської організації «Восток SOS» Костянтина Реуцького та Євген Васильєва. Відомо, що за місцем тимчасового проживання Реуцького і Васильєва було проведено обшук, під час якого вилучили ноутбук Реуцького, паспорт Васильєва та інші речі. Волонтерів звинувачують у злочині за п. 2 ст. 293 Кримінального кодексу Республіки Білорусь, відповідальність за який передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років.

«Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами. А якщо буде інформація про інших, то з ними також. Окрім того, ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою їх повернення до України», — заявив Дмитро Кулеба. Він нагадав, що громадяни інших країн, затримані за кордоном, мають право на негайний контакт з консулом. Натомість наш консул змушений об’їжджати центри тимчасового утримання Мінська, щоб одержати бодай якусь інформацію про перебування наших затриманих громадян. Ситуація ускладнюється ще й тим, що за чотири доби протестів, які почалися після президентських виборів, було затримано більш як 6 000 осіб. І всі заклади тимчасового утримання, зокрема в столиці, переповнені.

З огляду на це все Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України не рекомендує українцям зараз їхати до Білорусі аж до часу, поки ситуація не стабілізується. Що стосується наших співвітчизників, які вже там перебувають, то їх МЗС закликає «проявляти підвищену увагу та обережність, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі в демонстраціях та акціях протесту, стежити за новинами та рекомендаціями місцевих органів влади». «В разі потрапляння в надзвичайну ситуацію, виникнення загрози життю і здоров’ю рекомендуємо громадянам України невідкладно звертатися на «гарячу лінію» Посольства України в Республіці Білорусь по тел.:
+375 25 60 311 84 або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України по тел.:
+38 044 238 16 57, адреса електронної пошти: cons_or@mfa.gov.ua»,інформує зовнішньополітичне відомство України.

Тим часом у Білорусі не стихають протести людей, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів (80% на користь чинного президента Олександра Лукашенка). Білоруська влада розганяє акції протесту з нічим не виправданою жорстокістю. МВС країни вже визнало факт загибелі двох цивільних осіб унаслідок зіткнень з силовиками. Правозахисники повідомляють про масові побиття та затримання протестувальників, представників медіа, що висвітлюють події в Білорусі, і навіть випадкових людей, які просто невчасно опинилися поблизу гарячих точок.

Світова спільнота закликає владу Білорусі припинити застосовувати насилля до протестувальників. Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа заявив, що Литва, Латвія та Польща (країни — сусіди Білорусі) готові виступити посередниками задля виходу з кризи в разі, якщо в цій країні буде створено національну раду з представників влади та громадянського суспільства. Головна вимога до Мінська — припинити застосовувати силу до своїх громадян, звільнити всіх затриманих за участь у протестах і відновити діалог зі своїм громадянським суспільством.