Зазвичай після канікул перший день нічим не відрізняється від решти: ні урочистих лінійок, ні білих бантів, ні промов чиновників. Діти приходять або найчастіше приїжджають до школи на велосипедах, у зручному, простому одязі (на знімку). Після першого вступного уроку, на якому учнів знайомлять з програмою майбутнього семестру, решту часу вони проводять на спортивному майданчику.

— Карантин, пов’язаний з пандемією, — розповіла мама 14-річної школярки Анне з міста Гювінкяа, — тривав у школах близько півтора місяця. Діти навчалися тоді дистанційно. Щоправда, для частини учнів, які потребували додаткових занять, карантину не було. Вони щодня відвідували заняття, і з ними працювали спеціальні вчителі. У травні школи відкрилися перед канікулами на два тижні.

Тепер у навчальних закладах мало що нагадує про обмежувальні заходи.

В травні не працювали їдальні — школярам індивідуально видавали запакований обід. Нині учні знову повноцінно харчуються у їдальнях. До слова, збалансовані і поживні обіди у фінських школах безплатні.

— Зазнали змін хіба що санітарні умови, — зазначила Анне. — Вони стали жорсткішими. Діти старанно миють руки після кожного уроку та прогулянок — у класах є відповідна сантехніка. Все приміщення школи ретельно прибирається кілька разів на день. Чимало учнів, яким набридає перебувати у приміщенні в кросівках, можуть їх зняти і ходити по школі та в класі у шкарпетках.

Загалом шкільний серпень у Фінляндії це мінімум навчання у класних кімнатах і максимум — на свіжому повітрі. Тим паче, що більшість шкіл розташовані поблизу лісу, озера чи парку.

Фото Інни ЗОРІНОЇ.