На знімку: літаку Ан-26 присвоєно ім’я Героя України Дмитра Майбороди.

Протягом цього часу особовий склад бригади виконував відповідальні завдання у різних точках світу. У роки Другої світової це був бомбардувальний полк з багатьма сторінками звитяги. Екіпажі пройшли Афганістан, брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Під час миротворчих місій піднімалися в небо в Ефіопії, Еритреї, Ліберії, Конго, Іраку тощо.

У перші роки війни з російськими окупантами на сході доправляли особовий склад, а також вантажі туди, куди неможливо було дістатися наземним транспортом. На Донбасі бригада втратила трьох бійців. Під час однієї з таких операцій загинули командир екіпажу Дмитро Майборода та другий пілот Дмитро Шкарбун. Після влучення ракети у літак командир наказав екіпажу десантуватися. Разом з другим пілотом до останнього утримував машину. Шестеро його побратимів, які на той час були на борту, врятувалися.

Торік бригаді присвоєно почесне ім’я Героя України, колишнього побратима Дмитра Майбороди. Трохи раніше, у 2015-му, на бойовій машині Ан-26 з’явився напис «Герой України Дмитро Майборода». Троє авіаторів бригади нагороджені орденом Данила Галицького, стільки ж — орденом Богдана Хмельницького, четверо — орденом «За мужність».

Фото автора.