Під час канікул швидше продовжилися ті, які відбулися на початку року. Передусім ідеться про пандемію коронавірусу, котра, як і передбачалося, не тільки не уповільнила темпу, а й набирає швидкості. 

За даними Інституту Роберта Коха, кількість інфікованих у ФРН зростає: щодоби фіксується таких понад дві тисячі. Загалом з початку пандемії статистика повідомляє про 232 тис. 864 заражених. Повністю одужало 207 тис. 100 осіб, померло 9 269. Нині у відділеннях інтенсивної терапії хворими зайнято 30 тисяч ліжок, майже дев’ять тисяч на цей час у запасі.  

Оскільки пандемія захопила ФРН півроку тому, то громадяни мають підстави очікувати від влади дієвих заходів для боротьби з коронавірусом. Але поки що нічого іншого, як обмеження на соціальні контакти -- проведення різноманітних заходів, зокрема в закритих приміщеннях, скорочення робочого дня підприємств громадського харчування у нічний час тощо, запроваджено не було. 

Водночас за порушення правил передбачені істотні штрафи. Приміром, у Берліні за відсутність захисної маски в громадському  транспорті пасажиру загрожує штраф на суму від 50 до 500 євро. А ось для власників магазинів відсутність маски у покупців потягне за собою покарання у 5 тисяч євро. І пом’якшення правил, принаймні нині, очікувати не доводиться. 

Канцлер Ангела Меркель заявила, що занепокоєна зростанням кількості інфікованих, але, на її думку, ситуація перебуває під контролем. Тож канцлер вважає, що пом’якшення обмежувальних заходів нині не є актуальне.   

Тим часом таке затяжне розв’язання «не розв’язуваного» навіть у дисциплінованих німців викликає спротив. Здебільшого громадяни дотримуються запроваджених правил, але є чимало й таких, котрі вважають їх надмірними та наступом на права людини.

Хоч уряд і спрямував чималі фінансові вливання на підтримку підприємців і осіб, котрі зазнали втрат у зв’язку зі скороченням робочих місць, проте в різних регіонах час від часу відбуваються демонстрації протесту проти запроваджених обмежень. Влада поки що не знайшла іншого варіанта щось робити з цією проблемою, крім як пообіцяти драконівські штрафи організаторам таких заходів. 

Як це сталося і з 15-тисячною демонстрацією протесту в Берліні в липні. Тоді демонстранти змушені були негайно припинити захід, оскільки, за правилами, учасники мали дотримуватися дистанції у два метри та йти із захисною маскою на обличчі. Якби правило порушили, то, крім розгону демонстрації, її організатори мали б сплатити гігантський штраф. 

Чого зазвичай вимагають учасники таких протестів? Здебільшого вони вважають, що убезпечення від зараження має бути правом кожної людини. Ідеться про те, що в разі, коли громадянин боїться захворіти, то він має на власний розсуд вирішувати, як це робити: носити маску чи ні, дезінфікувати руки чи не робити цього. Те само стосується і роботи розважальних та інших закладів: їхні відвідувачі самі мають вирішувати --  відпочивати їм у нічному клубі, вечеряти ресторані чи дивитися футбольний матч на стадіоні. А хто боїться заразитися -- сидить удома. 

Поки що влада ігнорує ці протести. Що уряд робитиме з такими настроями і діями далі -- найімовірніше, буде видно восени, коли очікується нова хвиля захворюваності на COVID.

Берлін.