Болгарські ЗМІ з посиланням на німецькі видання повідомили, що лікарі берлінської клініки «Шаріте», куди було доставлено з Росії Олексія Навального, звернулися до болгарських колег із запитом щодо даних аналізів і схеми лікування отруєного в Софії в 2015 році бізнесмена Ємеляна Гебрева.

Як повідомили видання The Insider, Der Spiegel і Bellingcat, німецькі фахівці припускають, що Навального отруїли тією самою речовиною із ряду органофосфатів, що й болгарського бізнесмена. До нього  належать інсектициди, такі як E605, а також нервові токсини типу зарину й ще небезпечнішого й більш сильнодіючого препарату «Новичок», розробленого в російських секретних лабораторіях.

Нагадаємо, що Гебрева в 2015 році було негайно госпіталізовано, після того як він зне-притомнів на прийомі в Софії. Зле почувалися його син і один із співробітників компанії. Усіх трьох лікували від тяжкого отруєння. Аналізи було відправлено на експертизу до лабораторії Гельсінкського університету, яка спеціалізується на хімічній зброї. Фахівці виявили сліди двох органофосфатів, що дало змогу дійти висновку: підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до ряду російського «Новичка». Лише через місяць Гебрев вийшов із коми.

Журналісти видань Bellingcat і The Insider провели незалежне розслідування і встановили, що співробітники російського ГРУ стежили за Гебревим і перебували поблизу його офісу в день отруєння. Потім об’їзними шляхами зникли із Софії, пред’явивши в аеропортах підроблені паспорти, але з однієї серією. Цей «прокол» ГРУ допоміг журналістам встановити справжні й оперативні імена причетних до замаху.

Сам Гербев назвав і можливі мотиви отруєння. Перший — його компанія постачила партію зброї Україні після вторгнення на її територію російських військ. Другий — Росія намагалися прибрати до своїх рук оборонне підприємство, яке входить до структури компанії Гебрева.

Як завжди, російська влада заперечила участь співробітників ГРУ в цьому злочині.