Книга розповідає про солдатських вдів, матерів, чиї сини загинули у бою з російською ордою. Кожен том присвячується окремо взятому регіону держави. В першому йшлося про жінок зі Львівщини, у другому — з Київщини.

Автор проекту вчителька з Тернополя Марія Дребіт нині проживає в Португалії. Вона — волонтер організації «Янголи милосердя». Тексти написала її землячка, психолог за освітою, автор низки книг Наталія Хаммоуда, яка після одруження мешкає у Тунісі.

Під час презентації залу прикрасили прапорами бойових підрозділів. Синьо-жовті полотнища передали з фронту «Янголам милосердя» за надану ними допомогу бійцям. На кожному прапорі автографи тих, хто нині тримає зброю в руках.

Приурочили захід до Дня пам’яті захисників України. Символом свята стали декоративні соняшники, пелюстки яких обпалені не Сонцем, а вогнем війни, що вже шість років триває в Україні. Вручали їх кожному з присутніх. Такі символи виготовила волонтер Олена Лузяніна. Увагу привертали і ляльки козака та козачки її роботи, що символізували вільне життя без окупантів, а також веселка з ляльок і зображення земної кулі з позначкою «Україна», теж створені пані Оленою, — вони символізують радість і віру в щасливе майбутнє рідної держави.

Під час свята звучали українські пісні, народні й сучасні, у виконанні колективу «Веретено», очолюваного Людмилою Вознюк. Оплесками нагороджували дует Тамари Морошан і Оксани Киби, які співали під акомпанемент баяніста Віталія Шевчука. Проникливо вимовляв кожне слово українською португальський співак Сержіо Морайш. Чарував своїм виступом Андрій Шуманський. Власні поетичні твори читали Світлана Маланка та Олександр Бригас. 

Учасники заходу виконали «Многая літа» для нашої держави, її воїнів-охоронців. «Моя душа трепетала, слухаючи слова «Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас» у виконанні священика отця Івана і його сім’ї, які прийшли на презентацію одягнуті у вишиванки», -- завершує розповідь Олена Бабич. 

Фото Олени БАБИЧ.