Такої виборчої активності в Чорногорії ніхто не очікував. Ні спека, ні загроза підхопити коронавірус на виборчій дільниці не відлякала громадян. 75,9-ти відсоткова явка побила рекорд 2016 року, коли до виборчих урн прийшло 73,4 відсотка виборців.

Другою несподіванкою на виборах став відносний успіх опозиційних сил. Після обробки 95 відсотків бюлетенів стало ясно, що правляча Демократична партія соціалістів, лідером якої є президент Міло Джуканович, лідирує з 35 відсотками голосів виборців. А це означає, що в майбутньому складі Скупщини вона одержить 37 мандатів із 81. Але радіти Міло Джуканович та його прихильники не стали. Мабуть, опозиція, що змінила тактику передвиборної боротьби на цих виборах та об’єдналася в кілька коаліцій досягла своєї мети. Так, об’єднання «За майбутнє Чорногорії» дістало підтримку 32,6 відсотка виборців, що дає йому змогу одержати 27 місць у парламенті, коаліція «Мир — це наша нації» — 12,5 відсотка, а це ще 10 депутатських мандатів. Виборчий поріг подолала також коаліція «Чорним по білому» — 5,7 відсотка (4 місця), а також партія соціал-демократів Чорногорії Івана Брайовича — 4,2 відсотка (3 місця). У сумі в політичних противників Міло Джукановича набирається 41 мандат. Саме стільки необхідно для стійкої депутатської більшості в парламенті та формування уряду.

Ще вночі опозиція почала святкувати перемогу не тільки в столиці, а й інших великих містах Чорногорії. Але Міло Джуканович відмовився визнавати поразку. Ранком 31 серпня він виступив в ефірі національного телебачення й закликав народ країни дочекатися офіційного повідомлення ЦВК про результати виборів. За його словами, протоколи з районних виборчих комісій продовжують надходити до ЦВК, і вже відомо, що розподіл місць у парламенті буде трохи іншим, ніж це подавала опозиція після раннього підрахунку голосів. Він повідомив, що до ранку стало відомо, що коаліція правлячої Демократичної партії соціалістів одержала 40 місць у парламенті. А от кому дістанеться 41-й мандат, який буде вирішальним на цих виборах, стане відомо після остаточного підбиття підсумків і одержання результатів голосування від усіх районних виборчих комісій.

«Ми побудували демократичне європейське суспільство й визнаємо переможця після підбиття остаточних результатів», — заявив президент Чорногорії. І привітав усіх громадян і політичні партії із проведенням чесних, демократичних виборів. Зі свого боку лідер коаліції «За майбутнє Чорногорії» Здравко Кривокапич заявив, що цей вирішальний депутатський мандат все-таки дістався об’єднаній опозиції й «30-річний режим» правлячої партії упав. Тепер, за його словами, президент Міло Джуканович має добровільно піти у відставку. А якщо цього не станеться, то парламентська більшість почне процедуру його імпічменту.
Більшість політологів дотримуються думки, що 41-й мандат все-таки дістанеться об’єднаній опозиції, а країна вступить у переломний політичний період з непередбаченими наслідками. Адже Здравко Кривокапич уважається проросійським політиком і виступає проти членства Чорногорії в НАТО та приєднання країни до Європейського Cоюзу.