Наприкінці серпня в Івано-Франківську відбулися традиційні Дні польської культури. Цьогоріч — уже п’яті за ліком. Крім історичної канви (місто в 1662 році заснував граф Анджей Потоцький), говорили про нинішнє порозуміння двох народів та перспективи співпраці в різних сферах.

Захід відбувся з ініціативи Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську. Серед подій фестивалю — розгорнута виставка «До Косова, товстий брате!». Це розповідь про природолікувальний заклад доктора Аполінарія Тарнавського в гуцульському краї. Цікавим видався й нічний напівдетективний фестиваль. Десятки учасників таким чином не лише відчули драйв, а й відкрили для себе нові сторінки історії давнього Станиславова, як раніше іменувався Івано-Франківськ.

За сприяння комунального підприємства «Простір інноваційних креацій «Палац» відбувся вечір польської музики і танцю. Локація — колишній палац Потоцьких. Допомогли з організацією заступник директора із музейно-виставкової роботи «Палацу» Михайло Дейнега та його помічниця з питань інвестицій Оксана Ковальчук. Лунали давні та сучасні польські мелодії, був гастрономічний простір із традиційними стравами сусідньої держави. На ремісничих студіях навчали роботи із деревом та глиною.

А ще тут показали словесно-музично-мультимедійне дійство «Станиславів все ж живе», де представили історію міста у фільмовому, театральному та вокально-сценографічному жанрах. Можна було простежити хронологію від його заснування, через надання Магдебурзького права, а також долі мешканців після державних поділів — аж до сьогодення, в різні часи Речі Посполитої, Австро-Угорської імперії, Радянського Союзу та Української держави.

Згадали й про видатних людей: Адама Міцкевича, Францішка Карпінського, Івана Франка, адже ці особистості додали неповторного колориту місту. Говорили про сучасних письменників і поетів, відомих як   представники станиславівського феномену». Переплелися воєдино кінокадри, театральні сценки, пісні та поезія у виконанні волонтерів Центру польської культури та європейського діалогу, школярів та активних представників польської громади.

«Станиславів у 1939 році перейменували на Станіслав. Із 1962 року — Івано-Франківськ. Історії двох націй переплелися міцно. Між нашими країнами налагоджена добра співпраця, зокрема в царині культури. Міркуємо про проведення спільних історичних конференцій. Дні культури різних держав, що проходять у нашому місті, вкотре підтверджують, що всі нації тут живуть дружно і в співпраці», — акцентував міський голова Руслан Марцінків.

«Знаково, що цими днями в селі Нижнів Тлумацького району спільною молитвою, покладанням квітів та запалюванням свічок вшанували пам’ять польських та українських солдатів, які воювали проти більшовиків у 1920 році. Адже не одне століття два народи жили в спільних державах. Історія єднає та спонукає не ворогувати через різні важкі й навіть трагічні сторінки минулого, а дружити заради майбутнього», — заявила директор Центру польської культури та європейського діалогу Мар’я Осідач (на знімку третя справа).

Івано-Франківська область.

Фото КП «Простір інноваційних креацій «Палац».