Грецьке видання Parapolitika повідомило, що з достовірних джерел стало відомо: прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс домовився із президентом Франції Еммануелем Макроном про закупівлю новітніх французьких винищувачів "Рафаль", які випускає компанія Dassault Aviation. Її конструктори не відстають від світових технологій, тому французькі літаки за своїми технічними характеристиками не поступаються російським і американським винищувачам. Афіни готові купити 10 таких бойових машин, з яких буде сформовано окрему ескадрилью.

Угоду із Францією грецькі ЗМІ вважають дуже вигідною, тому що на додачу до новітніх "Рафалям" версії F3-R Макрон нібито пообіцяв зовсім безплатно передати в розпорядження ВПС Греції ще вісім винищувачів ранніх версій F1 і F2. Вони перебувають у хорошому технічному стані, а просто так Греція їх одержить лише тому, що Франція заміняє їх на сучасніші. Слово "нібито" всі видання використовують лише тому, що ні Франція, ні Греція офіційно не підтвердили інформацію про цю угоду.

Зазначається, що на озброєнні грецьких ВПС зараз в основному перебуває 24 французькі винищувачі "Міраж-2000-5". Вони несуть бойове чергування над східною частиною Середземного моря, а також контролюють повітряний простір над Північною Македонією. Створення нової ескадрильї з "Рафалей" багатьма розцінюється як ясний сигнал Туреччини, що Греція готова до будь-яких викликів і захищатиме свої виключно економічні зони в Середземному й Іонічному морях.

До речі, у вівторок, 1 вересня, міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу виступив із заявою про готовність до переговорів про принципи пошуку та видобування нафти та газу в східній частині Середземного моря. "Ми виступаємо за ухвалення спільного рішення через проведення переговорів з усіма сторонами в Східному Середземномор'ї, які мають намір одержувати вигоду від ресурсів у Східному Середземномор'ї, але при їхньому чесному розподілі", - заявив глава турецького зовнішньополітичного відомства. Турецьке інформаційне агентство "Анадолу" інформує, що на спільній прес-конференції з алжирським колегою Сабрі Букадумом в Анкарі перший дипломат Туреччини привернув увагу до перекидання грецьких військових на поромі на острів Меіс, що розташований всього за два кілометри від турецької Анталії.

"Однобічні кроки Греції, зроблені останнім часом у регіоні, спрямовані на ізоляцію Туреччини в Середземному морі. На цьому острові, згідно з ранніми домовленостями, можуть перебувати лише співробітники поліції чи жандармерії. Якщо грецька сторона спробує перевищити допустимий ліміт, то в тих, що програли, опиняться самі Афіни", - попередив Чавушоглу. Він додав, що Греція влаштовує "провокації" у Середземному море за підтримки Євросоюзу. І це замість того, щоб сісти за стіл переговорів для рішення спірних питань з видобування природних ресурсів.