Про це йдеться в повідомленні Організації Об’єднаних Націй, передає «Радіо Свобода».

«Ми надзвичайно стривожені сотнями заяв про катування та інше жорстоке поводження в ізоляторах тимчасового тримання», — заявляють експерти ООН. Вони звертають увагу на те, що більшість зниклих людей вдалося знайти, але про місце перебування та стан здоров’я шістьох осіб досі нічого невідомо.

«Ми також все ще занепокоєні тим, що випадки насильницьких зникнень можуть збільшитися, якщо жорстка реакція на мирні протести триватиме», — йдеться в повідомленні.
Серед приблизно 6 700 осіб, затриманих протягом останніх тижнів під час мирних протестів, — журналісти та перехожі, які були свавільно заарештовані та поспішно засуджені. 29 серпня уряд скасував акредитацію 17 журналістів, які працюють на іноземні медіа, нагадують у ООН.

Проте градус напруження у білоруському суспільстві не понижується. 1 вересня, у День знань, молодь заполонила вулиці столиці й інших білоруських міст, щоб протестувати проти фальсифікації президентських виборів. До студентів долучилися, солідарні з ними, робітники, митці і викладачі вишів. А міліція розпочала цей день із затримань. Олександр Лукашенко виступив у коледжі в Барановичах і оголосив, що спекотне в прямому і переносному сенсі літо закінчилося. Окрім студентів, силовики затримали й кількох журналістів, які висвітлювали акцію протесту студентів у Мінську.

На знак протесту проти цих затримань пізно ввечері 1 вересня в столиці Білорусі зібралися жінки. Кількасот активісток зібралися біля проспекту Незалежності, деякі співали та танцювали, міліція спостерігала за акцією, не втручаючись. Жінки взяли на себе провідну роль упродовж більш як тритижневих протестів проти правління президента Олександра Лукашенка, часто формуючи лінії для захисту чоловіків від арешту.

Водночас 1 вересня розпочинався найбільший страйк в історії Білорусі. Раніше у різних формах уже почали страйкувати «Білоруськалій», МТЗ, «Гродно Азот» і інші великі підприємства. На десятках ключових індустріальних підприємствах уже кілька тижнів проходить так званий італійський страйк. 1 вересня до них приєднався БелАЗ, а також велика кількість маленьких компаній, серед яких, зокрема, значаться магазини, інтернет-магазини, бари, кафе, салони краси, СТО, спортивні клуби.