Хто не хоче в старості жити на березі моря, ніжитися на сонці майже до грудня, не перейматися заготівлею дров чи вугілля на зиму або взагалі не витрачати пенсію на оплату централізованого опалення будинку? 

Усі ці «блага» може надати пенсіонерам Греція, у південних регіонах якої в будинках взагалі немає опалювальних батарей, бо морози тут явище доволі рідке. Недарма після виходу її зі складної економічної кризи в забезпечених пенсіонерів із Німеччини, Норвегії, Ісландії та інших країн Північної Європи зросла зацікавленість щодо купівлі тут нерухомості. Влада Афін намагається додатково стимулювати переїзд до країни забезпечених пенсіонерів, які не тільки купуватимуть дорогі апартаменти й дачі, зміцнюючи тим самим ринок нерухомості, а й справно платитимуть податки. Насамперед влада замислилася над тим, як спростити й здешевити переведення податкової бази для пенсіонерів з інших країн ЄС. Міністерство фінансів має намір дати добро на збільшення межі неоподатковуваного максимуму на єдиний податок на нерухомість і значно наблизити його до рівня, встановленого в інших країнах Євросоюзу. Нині, як зазначають грецькі ЗМІ, від сплати податків звільнено осіб, котрі мають річний дохід у розмірі 250 000 євро. Ця стеля може бути підвищена до 300 000 чи 350 000 євро. Ще однією «наживкою» для таких пенсіонерів має стати й зниження податкової ставки до семи відсотків на весь капітал, накопичений ними в інших країнах за останні 10 років. На батьківщині більшості з них цей податок значно вищий. Після переведення своєї податкової бази до Греції «новосели» повинні будуть до кінця липня кожного фінансового року сплатити податок у розмірі сім відсотків одним платежем, що звільнить їх від інших податкових зобов’язань.

Уже оголошено, що всі бажаючі перемістити свою податкову базу в Грецію мають подавати заяви до 31 березня кожного року. Владі Греції знадобиться два місяці на їх розгляд з урегулюванням усіх питань із фіскальними органами країни їхнього проживання. І лише після цього пенсіонер отримає відповідь — чи готова Греція прийняти його.