Деякі написи на цьому меморіалі у Польщі викликали обурення. Днями очільники МЗС обговорили ситуацію під час телефонної розмови, у якій закликали не політизувати ситуацію.

У коментарі українського зовнішньополітичного відомства за її підсумками вказується, що «трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року — це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька — це один із символів примирення між нашими народами. У 2009 році президенти України та Польщі вклонилися цьому, освяченому невинною кров’ю, місцю».

Міністри закордонних справ України та Польщі закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого двох народів та не допустити війни пам’ятників. «Будь-які спірні моменти треба вирішувати лише у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн», — переконані міністри.

Дмитро Кулеба та Збігнєв Рау погодилися, що нашим спільним завданням є недопущення впливу історичного минулого на добросусідський характер українсько-польських відносин та позитивну динаміку розвитку стратегічного партнерства між Україною і Польщею.

Нагадаємо, 8 лютого 1944 року в селі Гута Пеняцька були знищені всі 172 будинки та убиті всі мирні жителі, яких там, за різними оцінками, було від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми.