«Гостро засуджуємо черговий злочинний акт російської влади, яка продовжує наступ на демократію та права людини в РФ та за кордоном. Переконані, що міжнародна спільнота має належним чином відреагувати на цю нелюдську розправу Кремля над опозиційним політиком», — йдеться в заяві, яку оприлюднив МЗС України після того, як уряд Німеччини офіційно оголосив, що в крові російського опозиціонера Олексія Навального виявлено сліди нервово-паралітичної речовини з групи «Новічок». «Тільки одностайна рішуча позиція й твердий осуд цивілізованого світу, включаючи санкції, можуть змусити владу Росії припинити чинити злочини, брутально порушуючи права людини та руйнуючи правові засади світоустрою як щодо провідних опозиційних політиків, так і цілих держав», — йдеться у заяві МЗС України.

Повідомлення німецького уряду про те, що є недвозначні докази наявності хімічної нервово-паралітичної речовини з групи «Новічок» в організмі Навального, хоч і було очікуваним, однак все одно вразило західний світ. «Вражаючі новини», — сказала канцлерка ФРН Ангела Меркель під час термінового брифінгу, який вона дала 2 вересня. На її думку, Навального отруїли, оскільки хотіли, щоб він замовк. «Ми очікуємо, що Росія надасть відповідні роз’яснення. Є дуже серйозні запитання, на які може і повинен відповісти тільки уряд Росії», — сказала Меркель і пообіцяла, що Берлін проведе консультації з партнерами по ЄС і НАТО, щоб узгодити міжнародну реакцію. Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що в Альянсі готуються до таких консультацій і ухвалення відповідного рішення. Він рішуче засудив використання нервово-паралітичної отрути військового класу і зауважив, що Росія зобов’язана провести повне та прозоре розслідування.

«Один з лідерів російської опозиції А. Навальний отруєний бойовою нервово-паралітичною речовиною «Новачок»... Шокує те, що ця новина вже не шокує — такого вердикту багато і очікували. Що це — новий стандарт нормальності?»
Президент Литви Гітанас Науседа.

Висновок, що  російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок», зробили після досліджень у спецлабораторії німецької армії. З огляду на негайну та однозначну реакцію на заяву німецького уряду, ніхто, крім Росії, не сумнівається у достовірності висновків німецьких токсикологів. Уже 2 вересня Європейський Союз виступив із заявою, в якій наголосив, що «застосування хімічної зброї за жодних обставин абсолютно неприйнятне й є порушенням міжнародного права». «Винних слід притягнути до відповідальності», — йдеться у заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєні назвала отруєння Навального «черговим підлим і боягузливим вчинком». А Манфред Вебер, лідер групи ЄНП в Європарламенті, вважає, що за переслідування опозиції в своїй країні має відповідати особисто російський президент В. Путін. «Навальний був отруєний в Росії, під наглядом російської влади, російською отрутою «Новічок». Президент Путін і його друзі в Європі повинні подивитися фактам в обличчя і відповісти за переслідування лідерів опозиції в своїй країні», — написав Вебер у Twitter.

Тим часом у CША говорять про можливість застосування нових санкцій проти РФ у зв’язку з отруєнням російського опозиціонера. У середу речник Ради нацбезпеки США Джон Еліот повідомив, що Сполучені Штати співпрацюватимуть з союзниками та міжнародною спільнотою, щоб винуватців у Росії притягнули до відповідальності, «хоч би на кого вказали докази». А заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент наголосив, що отруєння опозиціонера надсилає поганий сигнал міжнародній спільноті. «На мою думку, попри інтерес та спроби мати чесну, прозору дискусію із Росією у певних сферах, Росія дуже часто вдається до дій, які ускладнюють цей шлях та цей діалог», — цитує представника Держдепу «Голос Америки».

200 екстремістів — це плід хворобливої фантазії

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зробив заяву, яку глава зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба назвав маячнею. Зокрема Сергій Лавров заявив, що Україна намагається дестабілізувати ситуацію в Білорусі зі своєї території. «Є дані приблизно про 200 екстремістів, підготовлених в Україні для дестабілізації в Білорусі, спецслужби повинні ними зайнятися...», — сказав російський міністр. «Там є і «тризуб Степана Бандери», і «С14», є Національний корпус, є Правий сектор. Всі ці структури активно займаються провокуванням радикальних дій в Мінську та інших містах Білорусі», цитують Лаврова РІА-Новости. При цьому він попередив, що РФ буде «категорично припиняти подібного роду спроби», однак не уточнив в який саме спосіб.

«Не хочеться навіть коментувати цю маячню, — відповів натомість Дмитро Кулеба, але зауважив, що в рамках боротьби з російською дезінформацією він мусить чітко викласти кілька тез. «200 українських екстремістів, яких Україна начебто направила до Білорусі для дестабілізації ситуації, і табори з підготовки екстремістів в Україні є плодом хворобливої фантазії тих, хто надав такі дані моєму російському колезі Сергію Лаврову», — написав міністр у Фейсбуці. «Україна не вела, не веде і не вестиме жодної підривної діяльності проти Білорусі. Росія, навпаки, заявляє, що вже спрямувала деяких своїх «фахівців» до Білорусі і готова направити їх ще більше. Намагання Росії представити своїх «зелених чоловічків» в Білорусі як українських екстремістів — це дешевий і програшний трюк», — написав Дмитро Кулеба і підсумував: «Воістину, як каже прислів’я: «Злодій кричить — тримайте злодія».