«У зв’язку з черговим безпідставним звинуваченням у втручанні у внутрішні справи Білорусі, висловленим О. Лукашенком, закликаємо наших білоруських друзів та партнерів не піддаватися інформаційній провокації, аби не потрапити у пастку пропаганди та фейків. Не треба шукати ворогів там, де їх немає», — наголошується в коментарі МЗС України.

Учора під час традиційного п’ятничного брифінгу Дмитро Кулеба чимало уваги приділив білоруській кризі. Він нагадав, що посол України в Білорусі все ще перебуває на консультаціях у Києві. Цього тижня він був у Верховній Раді, де відбулася нарада щодо відносин з Білоруссю.

Останнім часом з Мінська й Москви ледь не щодня летять абсурдні звинувачення у бік Києва. Останнє стосується того, що ситуацію у Білорусі дестабілізують «200 екстремістів, які пройшли навчання в Україні». Журналісти запитали у Д. Кулеби, як має реагувати українська влада на такі закиди.

«Жорсткими діями ми реагуватимемо на дії, не на слова. Ми бачимо, як з білоруського та російського боків нагнітається риторика, висуваються абсолютно фантасмагоричні версії щодо участі України у розхитуванні ситуації в Білорусі, що, звісно, є неправдою. Риторики багато, і ми чітко реагуємо на усі ці речі. Наприклад, коли Білорусь віддала «вагнерівців» (бойовиків російської приватної військової компанії, які причетні до злочинів на Донбасі, — Ред.) Росії, це стало ключовим моментом для ухвалення мною рішення про виклик посла на консультації. А вже недружні заяви, які лунали, були додатковим, а не основним аргументом», — відповів міністр.

За його словами, ці заяви створюють вкрай негативне тло для наших відносин передусім тому, що не відповідають дійсності. Особливо неприємно те, що білоруська сторона звинувачує Україну у тому, що робить Росія, яка здійснює ефективний контроль над подіями у Білорусі.

Водночас, на думку Д. Кулеби, підходити до білоруської кризи Україна має винятково з позицій національних інтересів. «Це, по-перше, національна безпека. По-друге, захист громадян України на території Білорусі. І, по-третє, це захист наших економічних інтересів. Маємо розглядати ситуацію комплексно, не «смикатися» на кожне слово. Ведеться дуже складна гра, у якій маємо мінімізувати негативні наслідки для України», — переконаний очільник МЗС.