Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг учора після засідання послів Альянсу, присвяченого отруєнню опозиційного політика.

«Докази не викликають сумнівів. Навального отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною з групи «Новічок». Застосування такого виду зброї жахає», — сказав під час брифінгу Столтенберг і назвав це «жахливим замахом на вбивство». Він нагадав, що застосування хімічної нервово-паралітичної речовини є порушенням міжнародного права і закликав РФ «повністю співпрацювати з неупередженим міжнародним розслідуванням, щоб притягнути винних до відповідальності».

Тим часом понад 100 депутатів від різних фракцій Європарламенту виступили з відкритим листом до високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, в якому скептично поставилися до припущень, що російська влада бажатиме встановити реальні обставини цього злочину. Депутати нагадали про інші політичні вбивства, жодне з яких не було розкрито. І з огляду на це закликали ініціювати міжнародне розслідування отруєння Навального у межах структур ООН та Ради Європи з можливістю підтримки від Організації із заборони хімічної зброї. Також депутати наголосили на необхідності швидкого запровадження санкцій щодо осіб, які стоять за цим отруєнням.