А також посилити поліцейську охорону самого приміщення парламенту Німеччини. Такі наслідки спроби штурму Рейхстагу минулої суботи, коли майже 400 осіб з імперськими знаменами прорвалися через металевий бар’єр і піднялися до самого входу в будівлю.

Щоправда, це їм не вдалось, оскільки троє охоронців біля скляних вхідних дверей затримали протестувальників ще до прибуття поліції, після чого їх відтіснили на вулицю із застосуванням сили. Годі казати про гнів та обурення політиків «нахабністю учасників акції проти обмежувальних заходів уряду у зв’язку з пандемією коронавірусу», як вони самі це охарактеризували. Берлінський сенатор із питань внутрішніх справ Андреас Гайзель заявив, що поліція діяла правильно й що в майбутньому таке неможливо буде повторити.

Що практично негайно вилилося у конкретне рішення: Бундестаг порушив питання можливості втілення у життя нової концепції безпеки до 2025 року. Що, утім, було плановано та обговорювалося упродовж кількох минулих років у Берліні. А після подій минулої суботи робота над проектом прискорилась.

Новий концепт безпеки передбачає рів десяти метрів завширшки і завглибшки два з половиною метра, котрий простягнеться навколо Рейхстагу, а також встановлення огороджень та воріт біля південного і північного під’їздів, підземний пропускний термінал для відвідувачів замість нинішніх контейнерів. Тож якщо захисний рів навколо Рейхстагу все-таки буде прокладено, то вхід для туристів перемістять під землю.
Такі заходи безпеки задумувалися як засіб для запобігання терористичним атакам. Архітектори, крім безпеки, також ставили перед собою завдання залишити будівлю Рейхстагу візуально відкритою. «Демократія — прозора, але має і захистити себе», — таке гасло цього проекту. На його реалізацію федеральний уряд спрямував 150 млн євро.

Тим часом німецькі ЗМІ завдали нищівної критики такому захисту від терористів. «Якщо парламент хоче фізично відгородитися від виборців, то немає нічого кращого за рів. Це відомо з часів, коли феодали середньовіччя відгороджувалися від своїх селян», — написала берлінська газета «Тагесцайтунг».

Берлін.