Як повідомила сербська газета «Вечірні новини», для переговорів господарі надали гостям з Європи один із кабінетів Білого Дому, на порозі якого їх зустрів американський дипломат Річард Гренелл. Саме колишньому послу США в Німеччині Дональд Трамп довірив посередницьку місію на цьому саміті.
Радник Трампа з питань національної безпеки Роберт О’Браєн, який брав участь в організації зустрічі, заявив, що її метою є заохочення американською стороною «економічної нормалізації» відносин між сусідніми балканськими країнами. Як анонсував Річард Гренелл, першого дня саміту обговорюватимуть лише економічні теми. Серед них — питання двосторонньої торгівлі, створення нових робочих місць, а також усе, що заважає встановленню поглибленої економічної співпраці. На думку посередника, вирішення спірних економічних питань дасть змогу перейти до політичних і буде чудовою передумовою для досягнення успішного результату. У п’ятницю зранку ще не було відомо, чи знайде Дональд Трамп час для участі в переговорах Вучича й Хоті. Або ж окремо зустрінеться з кожним і переконуватиме в необхідності компромісів.

Як повідомив сербському виданню міністр фінансів Сербії Сініша Малі, який входить до складу делегації, президенту Вучичу вже надали американський проект договору між Белградом і Косово. «Ми одержали найжахливіший документ від початку переговорів із Приштиною. Він складається з 16 пунктів, з яких десять передбачають пряме чи опосередковане двостороннє визнання. Економічних питань там дуже мало», — розповів міністр сербським журналістам. За його словами, сербським експертам працювати важко. «У кожного з 20 присутніх за столом переговорів, а це не лише албанці, кожне наше слово викликає різку реакцію, спрямовану проти нас», — поскаржився міністр фінансів.

Він наголосив, що й на Вучича чинять величезний тиск і всіляко схиляють до підписання цього документа, а представники США перед початком зустрічі йому прямо заявили, що вважатимуть її вдалою, якщо очікування про визнання незалежності Косово виправдаються. На це президент Сербії заперечив: говорити про це він не має наміру. І в п’ятницю зранку Радіо і телебачення Сербії (РТС) повідомило, що це питання зникло з порядку денного подальших переговорів. «Люди з адміністрації Трампа вчинили чесно — вони вислухали наші заперечення, і жодних питань про взаємне визнання уже немає в жодному документі», — поділився своєю перемогою сербський президент перед РТС.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Косово Авдулла Хоті заявив, що зустріч, проведена 3 вересня, стала великим кроком до укладення остаточної угоди із Сербією. Але про результати переговорів буде повідомлено лише після їх продовження в п’ятницю, 4 вересня. Албанському інформаційному агентству Telegrafi він заявив, що у Вашингтоні не буде ухвалено жодних домовленостей, які шкодять економічним і політичним інтересам Косово. Й особливо наголосив, що його головною метою на переговорах залишається взаємне визнання Сербії й Косово.