Тепер уже за посередництва Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля й Мирослава Лайчака, який координує переговорний процес між Белградом і Приштиною. Якщо недавно у Вашингтоні Александру Вучичу вдалося домогтися виключення всіх політичних питань, а головне — теми взаємного визнання, з порядку денного, то, мабуть, цей фокус із європейцями не пройде. 

Європейські посередники наполягають на підписанні Вучичем і Хоті договору про нормалізацію не тільки економічної співпраці, а й усіх питань, що стосуються двосторонніх відносин, включаючи взаємне визнання. До речі, це одна з умов прем’єр-міністра Авдулли Хоті, який перед від’їздом до Брюсселя заявив, що поставить свій підпис під будь-яким документом, якщо в ньому Сербія визнає незалежність Косово.

А от Александр Вучич, перебуваючи в ейфорії від переговорів у Вашингтоні, вкотре заявив, що не визнає Косово незалежною країною. Переговори в Білому домі він уважає дипломатичною перемогою сербської делегації. За словами Вучича, у Вашингтоні було досягнуто двосторонньої згоди зі США про економічну співпрацю. Як інформує сербська газета «Данас», у Вашингтоні президент Сербії Александр Вучич поставив підпис під документом про нормалізацію економічних відносин з Косово, такий само документ підписав і прем’єр-міністр Косово Авдулла Хоті, а президент США Дональд Трамп підписав два тексти із зобов’язаннями про підтримку кожної країни окремо. Під кожним документом стоїть по одному підпису, що означає їхнє підписання в односторонньому порядку.

Але американські дипломати внесли в текст документа, який підписав Вучич, пункти, що Сербія на час припинить міжнародну кампанію зі скасування визнання Косово, а також відкриє представництво дипмісії в Єрусалимі до 20 вересня, а потім до липня 2021 року перемістить туди своє посольство з Тель-Авіва.

У косовський варіант документа було внесено зобов’язання заморозити на рік подачу Приштиною заяв про членство в міжнародних організаціях, а також пункт про перспективу взаємного визнання Косово й Ізраїлю, а потім і про відкриття посольства в Єрусалимі.

У коментарі для Радіо та телебачення Сербії, Александр Вучич зазначив, що США дали згоду на відкриття представництва своєї корпорації з фінансування міжнародного розвитку в Белграді. Це буде ясним сигналом для кредиторів і інвесторів, що вкладати кошти в економіку Сербії безпечно й вигідно, вважає президент. Він також зазначив, що США погодилися брати участь у спільній з Белградом реалізації важливих інфраструктурних проектів.

Президент Сербії залишився задоволений і тим, що у Вашингтоні змогли переконати Авдуллу Хоті в корисності приєднання Косово до створення на Західних Балканах «міні-Шенгена», який об’єднає Сербію, Албанію й Македонію, і внесли це зобов’язання до тексту документа, підписаного представником Приштини.