Їх супроводжували Міг-29 та Су-27 українських Збройних Сил. Про це повідомило командування силами США в Європі.

Як стверджується у прес-релізі, переліт «надав партнерам цінну можливість тренувань в повітрі». Також однією з цілей була демонстрація можливостей щодо стримування Росії в регіоні, вказано в повідомленні.

До польоту були залучені три із шести бомбардувальників B-52, які базуються на авіабазі в штаті Північна Дакота, однак нещодавно були перекинуті до Великої Британії на базу Фейрфорд.

У повідомленні Міністерства оборони України зазначили, що українські винищувачі Су-27 і МіГ-29 зустріли B-52 над кордоном з Польщею і супроводжували їх над територією України до Азовського моря і назад.

Міноборони Росії заявили, що у відповідь на переліт російські винищувачі були підняті над акваторіями Чорного та Азовського морів «з метою недопущення порушення літаками ВПС США російського повітряного простору». При цьому малася на увазі територія тимчасово окупованого Росією Криму.

Нагадаємо, Боїнг B-52 Stratofortress (стратосферна фортеця) — це американський багатофункціональний важкий стратегічний бомбардувальник-ракетоносець. Він здатний нести звичайне, високоточне та, що особливо важливо, ядерне озброєння, летіти на висоті понад 16 кілометрів. Його бойовий радіус перевищує сім тисяч кілометрів. Нині на службі ВПС США перебуває 85 одиниць, ще дев’ять знаходяться в резерві.

Деякі західні аналітики, серед яких Девід Екс, автор статті для Forbes про цей переліт, припускають, що поява B-52 на адміністративному кордоні з Кримом була пасткою для росіян. Адже у цей час два літаки RC-135V, які сили США та Британії використовують для збору даних, проводили польоти над Чорним морем поблизу Криму і, можливо, збирали дані про російські радари, що стежили за бомбардувальниками.