Учні Кам’яницької ЗОШ п’ятий рік поспіль виграють у численних конкурсах шкільних лісництв на Закарпатті. Торік навіть отримали почесну нагороду як постійні переможці. А нещодавно юні лісівники повернулися із Німеччини, де переймали досвід підготовки до Різдвяних свят. У своїх європейських однолітків вони навчилися створювати святкові композиції та ікебани зі смереки, які стали прекрасною альтернативою традиційним зеленим красуням. Креативна ідея не лише вбереже сокири сотні ялинок, а й допоможе юним лісівникам заробити кишенькові гроші.
Задум школярів щиро підтримали і директор школи Михайло Мазюта, і керівник державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» Іван Костів, який, власне, й ініціював ще 1998 року створення шкільного лісництва у Кам’яниці.
Хто дбає про майбутнє своїх дітей — садить сад. А хто хоче передати досвід іншим — навчає молодь власного фаху. Такої думки Іван Костів, директор Державного підприємства «Ужгородське лісове господарство». Тому, вочевидь, й створив він іще 15 років тому разом з тодішнім директором Кам’яницької ЗОШ І—ІІІ ступенів Марією Коваль-Мазютою шкільне лісництво. Нині Марія Михайлівна очолює сільраду, а її чоловік Михайло Мазюта обіймає дві посади: працює директором у школі й шефствує над учнівським лісництвом як почесний голова.
А керує юними лісівниками, які своїми успіхами і перемогами добре відомі всьому Ужгородському району, Мар’яна Кул. Вона й розповіла, що недавно її підопічні повернулися з Німеччини, куди їздили за сприяння Івана Костіва. Школярі неподалік від швейцарського кордону, у Мюлінгені, обмінювалися досвідом з європейськими ровесниками. Звідти повернулися натхненними новими ідеями.
Загалом роботи в юних лісівників удосталь цілий рік: вони вирощують маленькі деревця, які навесні висаджують у лісі, біля школи і в селі; розчищають потічки; проводять щорічні акції «Майбутнє лісу — у твоїх руках»; з агітбригадою їздять в еколого-просвітницькі рейди; готують екологічну стежку, де розмістять відомості про рослини, дерева, звірів та інформацію, як їх охороняти...
Саме таке тісне співробітництво із навчальним закладом безперебійно забезпечує Ужгородський держлісгосп відданими кадрами: майже кожен десятий школяр пішов у лісівники!
Разом із дорослими учні досліджують якість води, виготовили щити з колекціями взірців деревини, насіння, мінералів Карпат; у зимовий період беруть участь у рейдах, допомагають охороняти ліс від незаконних вирубок. У юних лісівників чимало цікавих ідей, які вони втілюють разом зі своїми наставниками. А поки що готуються зустрічати новий, 2014-й, рік. І вірять: для всіх нас він буде щедрим, вдалим, добрим і приємним!
Закарпатська область.