Антон Родненков та Іван Кравцов пройшли «необхідні заходи прикордонного контролю у відповідності до законодавства, яке визначає порядок перетину державного кордону». Водночас ДПСУ повідомила, що член Координаційної ради Марія Колесникова кордон України не перетинала. «Це не був добровільний виїзд! Це було насильницьке видворення з рідної країни з метою компрометації білоруської опозиції», — прокоментував подію у Фейсбуці заступник міністра закордонних справ Антон Геращенко.

Білоруська влада робить все для того, щоб дискредитувати опозицію. «Щоби представити все так, що лідери опозиції кидають напризволяще сотні тисяч протестуючих проти режиму Лукашенка і тікають до затишної України. Марію Колесникову не вдалося видворити з Білорусі через те, що ця смілива жінка зробила дії з унеможливлення її переміщення через кордон. Вона залишилася на території Республіки Білорусь. Усю відповідальність за її життя та здоров’я несе персонально Олександр Лукашенко», — повідомив Антон Геращенко.

Про те, що 8 вересня три члени Координаційної ради, створеної опозицією Білорусі для пошуку діалогу з офіційною владою, перетнули кордон з Україною, повідомив представник Держприкордонкомітету Республіки Білорусь Антон Бичковський.

Пізніше, коли ДПСУ підтвердила, що серед опозиціонерів, яких по суті депортували з Білорусі, Марії Колесникової немає, державна агенція БелТа поширила інформацію такого змісту. «Антон Родненков та Іван Кравцов цієї ночі втекли за кордон... і зараз перебувають на території України. Їхня колега Марія Колесникова намагалася незаконно покинути територію Республіки Білорусь, але була затримана на кордоні».

Як повідомили очевидці, Марію Колесникову схопили 7 вересня у Мінську люди в цивільному і відвезли у невідомому напрямку. Раніше з’явилася інформація про викрадення Антона Родненкова та Івана Кравцова. 5 вересня силовики депортували до Польщі члена президії Координаційної ради Ольгу Ковалькову. Як розповіла сама Ковалькова під час прес-конференції у Варшаві, їй пригрозили, що якщо вона не виїде з Білорусі, то надовго сяде за ґрати. На Ольгу вдягнули капелюха й маску, поклали на заднє сидіння автомобіля і вивезли до прикордонного переходу з Польщею. Речі підвезли на нейтральну полосу.

Раніше з країни змусили виїхати до Литви головну суперницю Олександра Лукашенка на виборах Світлану Тихановську та інших опозиційних лідерів. Станом на вчора з семи членів президії Координаційної ради в Білорусі на волі залишалися юрист Максим Знак і лауреат Нобелівської премії, письменниця Світлана Алексієвич.

Максим Знак повідомив учора «Радіо Свободі», що Марія Колесникова побоювалася, що її так само, як Ольгу Ковалькову, викинуть з країни, і попереджала, що чинитиме опір таким спробам. За словами очевидців, урешті під час намагань депортувати її з країни, Марія Колесникова просто порвала свій паспорт.

***

Тим часом до Мінська повернувся посол України в Білорусі Ігор Кизим, якого викликали до Києва для консультацій. На запитання білоруської служби «Радіо Свобода», як далі розвиватимуться відносини двох країн, Ігор Кизим відповів: «Як вже зазначав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, наразі офіційні контакти між нашими країнами «поставлені на паузу». Водночас подальший розвиток українсько-білоруських відносин залежатиме від багатьох чинників, зокрема розвитку ситуації безпосередньо в Білорусі, а також інтеграційних процесів у рамках Союзної держави Білорусі та Росії».