Усе це з’явиться у вихованців комунального позашкільного навчального закладу «Міська флотилія моряків і річковиків» Дніпровської міської ради після його реконструкції.

Як розповіла директор закладу Юлія Сидорова, для них ця реконструкція була вкрай важливою — адже логічно, щоб вихованці флотилії отримували практичні знання на базі біля води.

«Сама водна база у нас уже майже 40 років, і за весь цей час жодної реконструкції, капітального чи поточного ремонту не було. Нині уже три роки триває ремонт за проектом реконструкції та благоустрою водноспортивної бази закладу. Зробили дуже багато, тому що раніше займатися з дітьми тут було просто неможливо», — зазначає вона.

За словами начальника управління молоді міськради Дар’ї Білої, вихованці закладу отримують і практичні, і теоретичні знання. Теорію вони вивчають на Набережній перемоги, 5 і Великій Діївській, 213б. У теплий період заняття проходять саме на базі. Вивчають обладнання судна і займаються вітрильним спортом, водною практикою на байдарках, човнах і каяках.

«Це один із закладів позашкільної освіти, який виховує національно-патріотичний дух. Від свого початку він діє як профорієнтаційний заклад, який знайомить дітей з морською справою. Велика кількість наших вихованців після закінчення закладу йдуть на службу до Збройних Сил України», — зазначає Дар’я Біла.

«Мені тепер дуже подобається наша база — стало більше простору. У гарних умовах буде приємніше йти за своєю мрією, адже раніше все було сіре й некрасиве», — розповідає Максим Самарський, який мріє бути моряком, як його дідусь, і вже чотири роки тут навчається.

Після чотирирічного курсу морякам і річковикам присвоюють кваліфікацію, з якою легше вступити до вишів за цими напрямами. У різні роки випускники закладу ставали офіцерами та адміралами ВМС, капітанами далекого плавання, видатними спортсменами.

«Навчаюся вже чотири роки, і мені дуже тут подобається, тому що це поєднання двох стихій: води і повітря. Після реконструкції стало набагато зручніше вчитися. Легше стало ходити зручними доріжками, з’явився чудовий причал», — каже Архип Близнюк.

Його мати Аліна Близнюк згадує, що коли вони потрапили сюди вперше, ситуація була зовсім іншою. Не було асфальтового покриття, плацу, було багато сміття і металобрухту, і діти навчалися в таких умовах.

«Торік ситуація почала змінюватися на краще. Постійно бачимо позитивні зміни, і це дає змогу нашим дітям почуватися комфортно під час тренувань», — наголосила вона.

Також у ході реконструкції тут з’явиться волейбольне поле й добудують паркан. Однак є і серйозна проблема: затонуле судно перегороджує акваторію для виходу на воду. Воно вже досить довго пролежало на дні й досі ніхто його підняти не зміг.

Довідково

На сьогодні тут працює безплатних 16 гуртків для дітей від 5 до 18 років. Їхній перелік: юний моряк, кермовий моторист, судоводій, юний патріот, Джура, Пласт. Дніпро, Стрільба (з пневматичної зброї), Сколот (стрільба із лука), морське багатоборство, вітрильний спорт, Бойовий підрозділ міської флотилії (бокс), Комп’ютерні технології, Кают-компанія, духовий оркестр, Туризм (водний, пішохідний), Студія сучасного і спортивного танцю.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.