Днями Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив приголомшливий вирок фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» (на знімку). Сімох кримських татар звинуватили в причетності до забороненої в Росії, але не в Україні і світі, ісламської організації «Хізб ут-Тахрір». Вироки цього разу виявилися особливо суворими.
Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову — 18, Тимуру Ібрагімову — 17 років, Сейрану Салієву — 16, Серверу Мустафаєву — 14, Серверу Зекір’яєву — 13, Едему Смаїлову — 13. Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду, повідомляють «Крим.Реалії».

Загалом переслідування в окупованому Криму колишніх членів «Хізб ут-Тахрір» уже визнано однією з форм переслідування за релігійною ознакою. Адвокати нагадують, що міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта, тоді як в Україні до діяльності «Хізб ут-Тахрір» немає жодних обмежень.

МЗС України закликало міжнародну спільноту відреагувати на рішення суду, посилити тиск на Росію, зокрема, шляхом запровадження санкцій. «Жахливі терміни ув’язнення за відверто сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим. Мужність та принциповість наших громадян у обстоюванні своєї правоти та невинуватості під час «фарсового» процесу заслуговують на особливу повагу», — зазначається в коментарі.

Засудила ці вироки й омбудсмен Людмила Денісова. Генеральний консул України Тарас Малишевський назвав рішення суду «політичним переслідуванням».

Фото Муміне САЛІЄВОЇ.