З таким зверненням виступило МЗС України, реагуючи на повідомлення про початок військових дій між Азербайджаном та Вірменією в Нагірному Карабасі. До негайного припинення вогню та поновлення переговорів закликають також генсек ООН, Європейський Союз, Сполучені Штати Америки, Грузія, Франція, Молдова та ще низка країн і міжнародних організацій.

Зранку 27 вересня дві кавказькі країни Вірменія та Азербайджан звинуватили одна одну у військовій ескалації по лінії розмежування з Нагірно-Карабаською Республікою — територією, котру де-факто контролює Вірменія, однак яка є міжнародно визнаною частиною Азербайджану.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв оголосив у неділю про початок контратаки у відповідь на провокацію Вірменії, зазначивши, що в результаті потужного артилерійського обстрілу з боку Вірменії позицій азербайджанських збройних сил та поселень загинули цивільні люди і військовослужбовці. Президент Азербайджану оголосив про запровадження в країні воєнного стану, часткову мобілізацію, готовність «відновити історичну справедливість» і «повністю розв’язати проблему конфлікту в Карабасі». А також поклав відповідальність за майбутній розвиток подій на вірменську сторону.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян теж оголосив про запровадження воєнного стану та початок загальної мобілізації в країні. Виступаючи в парламенті, прем’єр-міністр заявив, що у Вірменії немає інших варіантів, ніж перемогти в цій нав’язаній війні, при цьому він наголосив: «Вірменський народ готовий до війни, адже завжди усвідомлював, що насаджувана в Азербайджані вірменофобія, ворожнеча і ненависть не могли призвести до інших результатів». При цьому він попередив, що широкомасштабна війна на Південному Кавказі може мати непередбачувані наслідки і масштаби та вийти за межі регіону.

Станом на вчора було достеменно відомо, що внаслідок недільних артобстрілів загинули цивільні люди по обидва боки лінії зіткнення. Однак що стосується втрат серед військових, то інформації міністерств оборони обох країн істотно різнилася. Так, міністерство оборони Азербайджану повідомило про загибель 550 вірменських військовослужбовців, знищення 22 танків, 18 безпілотників, 8 артилерійських установок та 3 складів з боєприпасами супротивника, однак промовчало про свої втрати. У свою чергу міністерство оборони Вірменії спростувало інформацію міноборони Азербайджану і натомість повідомило про загибель майже 200 азербайджанських військових, знищення 4 гелікоптерів, 27 безпілотників, 33 танків та БМП супротивника, інформує DW.

Карабаський конфлікт між Азербайджаном і Вірменією вважають найдавнішим із заморожених на території колишнього Радянського Союзу. Війна, що розпочалася 1988 року — після того, як автономна область Азербайджану, населена переважно вірменами, оголосила про намір вийти зі складу країни, і завершилася 1994 року перемогою вірменської сторони за підтримки Росії. Однак припинення війни не було закріплено мирними домовленостями, попри багаторічний переговорний процес, який усі ці роки тривав у Мінську. Під час війни загинуло майже 30 тисяч осіб. Проте і після її завершення в зоні конфлікту час від часу відбувається збройне  загострення.