Експерти відзначають, що ці дебати були особливими не лише тому, що проходили в умовах пандемії з частково заповненим залом та дотриманням соціальної дистанції, а й через те, що обидва кандидати не стримували емоцій.

Серед заявлених на перші дебати тем — пандемія, расова дискримінація, економіка, призначення нового судді у Верховний суд. Однак опоненти побіжно зачепили й інші теми, причому дебати проходили дуже напружено.

Усупереч правилам, чинний президент Трамп постійно перебивав опонента, не даючи закінчити тому думку і не зважаючи на зауваження ведучого. Врешті Байден також змінив тактику і заявив Трампу буквально «Why don’t you shut up, man?», що можна перекластися як «Може б, ти заткнувся, чоловіче?»

Кандидати в президенти також обмінялися образами на адресу один одного і постійно звинувачували один одного в брехні. І хоча дискусію щодо зовнішньої політики заплановано на жовтневі дебати, однак сторони побіжно поговорили й про це. Байден, зокрема, назвав Трампа «цуциком Путіна» (Putin’s puppy). Натомість Трамп звинуватив родину Байдена у зловживанні владою.

7 жовтня відбудуться дебати між кандидатами в віце-президенти США Майком Пенсом та Камалою Гарріс, а другий раунд президентських дебатів між Дональдом Трампом і Джо Байденом — 15 жовтня.

Вибори президента США призначено на 3 листопада.