У листі-запрошенні голови Європейської Ради Шарля Мішеля під час першої сесії лідерам запропонували обговорити відносини з Китаєм, ситуацію в Білорусі, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, повідомляє «Європейська правда». Також у зоні уваги залишається ситуація в Східному Середземномор’ї і відносини з Туреччиною.

«Наша мета — створити простір для конструктивного діалогу з Туреччиною для досягнення стабільності й безпеки в усьому регіоні, а також забезпечити повну повагу суверенітету і суверенних прав усіх держав — членів ЄС. Це буде можливо тільки за конструктивної участі Туреччини. Всі варіанти залишаються на столі переговорів для захисту законних інтересів ЄС і його держав-членів», — зазначив у листі Мішель. Окрім того, під час саміту порушать питання стійкості ЄС в умовах пандемії, «зеленого» і цифрового переходу. І під сам кінець коротко обговорять відносини з Британією.

Раніше повідомлялося, що під час саміту лідери країн можуть ухвалити рішення про запровадження санкцій за фальсифікацію виборчого процесу та порушення прав людини у Білорусі, які донедавна блокував Кіпр.