Це відбулося у рамках реалізації проектів Програми розвитку ООН за фінансової підтримки уряду Канади та Європейського Союзу. Загалом 10 ЦНАПів курсуватимуть віддаленими районами сходу України, зокрема й поблизу лінії зіткнення.

Керівниця відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні повідомила, що кожен мобільний ЦНАП коштує понад 185 тисяч доларів. Ці кошти в повному обсязі були профінансовані за рахунок уряду Канади. D подальшому роботу мобільних ЦНАПів забезпечуватимуть обласні державні адміністрації.

Кожен із переданих громадам мобільних центрів надання соціальних послуг повністю оснащений необхідною технікою та обладнанням, яке дозволить соціальній службі Соледарської міської ради забезпечити комплексне та якісне обслуговування клієнтів вдома. Автомобіль облаштований інструментами для надання первинного медичного огляду: тут вимірюватимуть серцевий ритм і рівень цукру в крові. Є обладнання для прибирання та прання, інструменти для ремонту приміщень, садівництва, заготівлі дров, ремонту одягу та шиття, надання перукарських послуг та для гігієнічного манікюру та педикюру. Автомобіль забезпечуватиме й доставку їжі та побутових товарів. Тут надаватимуть послуги електрика, сантехніка та столяра, а також — соціально-психологічні.

Мобільні кейси для надання соціальних послуг оснащені ноутбуками та іншим необхідним приладдям, аби соціальні працівники могли надавати послуги людям, які проживають у віддалених районах та з певних причин не можуть відвідати стаціонарні центри.

До речі

Канада додатково виділить 4,3 млн канадських доларів (майже 3,2 млн американських доларів) на підтримку сектору безпеки та оборони України. Про це повідомив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань у телефонній розмові зі своїм українським візаві Дмитром Кулебою.