Урочисте відкриття оновленого дитсадка напередодні Нового року для угорськомовного Фертешолмаша було справжнім святом. Сюди, до найвіддаленішого села району, від Виноградова — понад сорок кілометрів. А сам Фертешолмаш розташований на стику кордонів трьох держав: України, Угорщини та Румунії.
— Будівництво коштувало б щонайменше три мільйони гривень, — сказав на відкритті дитсадка народний депутат України Іван Бушко. — Але організатори зуміли залучити до справи не лише громаду, депутатів різних рівнів, а й закордонних партнерів, благодійників і таким чином удвічі здешевити вартість проекту. Це хороший приклад того, яких результатів можна досягти, коли громада проявляє ініціативу і працює разом з владою. Адже майже тридцять діточок тут мають не гірші, ніж у місті, умови для виховання...
За реалізацію цього важливого проекту ще 2010 року активно взявся великопаладський сільський голова Венцел Біров. Він і розповів, що капітальна будівля дошкільного закладу залишилася з радянських часів. Із середини 1990-х років дитсадок не працював, а тому споруда занепала. Довелося її повністю реконструювати, замінити дах, усі вікна і двері. Завдяки депутату облради Карлу Резешу і за сприяння народного депутата України Івана Бушка кошти виділено з районного та обласного бюджетів. Велику допомогу надав і голландський благодійний фонд World Servants, чиї волонтери виконали більшу частину внутрішніх оздоблювальних робіт.
В урочистостях  також взяли участь голова Виноградівської РДА Михайло Кочіш, Генеральний консул Угорської Республіки в Ужгороді Йожеф Бочкаї, інші поважні гості. Для них, а також для своїх батьків, малеча підготувала веселу концертну програму з танцями та різдвяними й новорічними піснями і віршами.
Василь КІШ, Василь НИТКА.