Президент України Володимир Зеленський, Президент Європейської Ради Шарль Мішель і Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель під час прес-конференції за підсумками 22-го саміту Україна — ЄС.

На думку учасників саміту, це свідчить про винятковість відносин між Києвом та Брюсселем. Зрештою, про те, що сторони налаштовані оптимістично, свідчить спільна заява, ухвалена за підсумками переговорів. У ній окреслюються пріоритетні напрямки відносин. Серед них, зокрема, підтримка ЄС у боротьбі з коронавірусом, перезавантаження Угоди про асоціацію, подальша робота над спрощенням торгівлі та зміцненням коаліції у справі миру на Донбасі.

«Фундамент наших відносин з Європейським Союзом — це спільні цінності, які ми поділяємо та поширюємо: демократія, верховенство права, повага до прав людини, гендерна рівність. Наша розмова сьогодні була ґрунтовна, дружня, тепла та відкрита і стосувалася практично всього кола порядку денного Україна — ЄС», — підсумував під час прес-конференції у Брюсселі Президент Володимир Зеленський, додавши, що плани співпраці «амбітні та безпрецедентні».

Президент Європейської Ради Шарль Мішель запевнив, що ЄС залишається надійним партнером України та прагне поглиблення співробітництва.

Макрофінансова допомога — 1,2 мільярда євро

Свідченням цього, за його словами, є співпраця у протидії COVID-19.

У пункті 2 спільної заяви сторони висловили готовність співпрацювати над забезпеченням доступу до майбутньої вакцини проти коронавірусу за доступними цінами. «Пакет підтримки в розмірі 190 мільйонів євро та програма макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро, яку ЄС мобілізував для України для подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічного впливу, значно перевищує допомогу, надану іншими партнерами», — вказується у документі.

«Безвіз» залишається

Ще одне важливе питання, яке останнім часом з’явилося в інформаційному просторі, — загроза безвізовому режиму з ЄС через провали в судовій реформі та боротьбі з корупцією. За словами В. Зеленського, партнери з Євросоюзу запевнили: безвізовому режиму ніщо не загрожує, а Україна чітко виконує всі необхідні критерії. «Як тільки дозволить епідемічна ситуація, українці зможуть знову планувати подорожі до Європи», —запевнив він і додав, що «Європейський Союз відзначає значний прогрес України в реалізації ключових реформ за останній рік. Це запровадження ринку землі, це ухвалення банківського закону, розвиток децентралізації, старт роботи Вищого антикорупційного суду». Глава держави підкреслив, що українська влада не зупинятиметься на шляху до позитивних змін у країні.

Торгівля без бар’єрів

Такі питання, як перезавантаження Угоди про асоціацію, запровадження промислового «безвізу», збільшення квот для українських виробників, як правило, мало зрозумілі широкому загалу. Втім, мають велике прикладне значення для зміцнення відносин між Києвом та Брюсселем.

Зокрема, Угода про асоціацію, яка фактично діє вже чотири роки, є рамковим документом нашої співпраці, й уже сьогодні зрозуміло, що її потрібно допрацьовувати. Складена до 2014 року, вона вже не відповідає новим реаліям як у політичному, так і в економічному вимірах.

«Значну увагу в ході Саміту ми приділили виконанню Угоди про асоціацію. Ми домовилися максимально використовувати її механізми, щоб і надалі розвивати наші торговельні відносини та поглибити економічну інтеграцію між Україною та

Європейським Союзом. Водночас наша делегація представила своє бачення щодо оновлення Угоди про асоціацію у сфері торгівлі та секторальної взаємодії. Зона вільної торгівлі має відповідати реаліям сьогодення — як української економіки, так і економіки та законодавчого поля Євросоюзу», — зазначив глава держави.

Одним із ключових результатів Саміту, за його словами, стала домовленість розпочати в 2021 році спільну оцінку досягнень цілей Угоди, що стане рушійною силою для її наступного оновлення. «Ми предметно обговорили поглиблення секторальної інтеграції. У фокусі наших дискусій — інтеграція до Єдиного цифрового ринку ЄС, енергетичних ринків України і Євросоюзу, взаємодія у реалізації Європейського зеленого курсу», — сказав Володимир Зеленський.

Також Президент заявив про наміри рухатися в напрямку угоди про «промисловий безвіз».

Ну і, звичайно, сторони не оминули питання збройної агресії Росії на Донбасі та окупації Криму. Володимир Зеленський повідомив, що отримав запевнення: санкції Європи діятимуть до повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.

На саміті в присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Європейської Ради Шарля Мішеля було підписано шість фінансових угод на загальну суму майже 400 мільйонів євро.

Тим часом учора Володимир Зеленський розпочав дводенний офіційний візит до Великої Британії, в рамках якого відбудеться низка важливих зустрічей з представниками парламенту, уряду та королівської родини.

Фото прес-служби Президента України.