На знімку: президенти Польщі та України Анджей Дуда і Володимир Зеленський.

Учора Президент Польщі Анджей Дуда, який перебуває в Україні з триденним офіційним візитом, зустрівся з Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим, Президентом Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Після перемовин лідерів двох країн було підписано низку двосторонніх документів. Сьогодні, 13 жовтня, Володимир Зеленський та Анджей Дуда планують відвідати Одесу, де візьмуть участь у роботі українсько-польського економічного форуму.

Утім, свій візит до України А. Дуда розпочав відвідинами польського військового кладовища в Биківні, де серед іншого заявив про підтримку України на тлі агресії РФ. Окупацію Криму та захоплення Донецька і Луганська польський Президент назвав «трагедією, з якою світ та Європа ніколи не зможуть змиритися».

Перед переговорами з Володимиром Зеленським Анджей Дуда вшанував пам’ять жертв Голодомору, поклавши до пам’ятника на Печерських пагорбах кошик із символічними колосками.

За підсумками зустрічі у Маріїнському палаці — переговорами двох лідерів тет-а-тет, а згодом і в розширеному форматі, тобто за участі делегацій — було ухвалено спільну заяву, в якій окреслено основні напрямки подальшої співпраці та зафіксовано досягнення.

Зокрема, президенти погодилися, що пандемія коронавірусу суттєво вплинула на глобальний та регіональний порядок. Під час прес-конференції В. Зеленський уточнив, що через це торговельний оборот між двома країнами за перше півріччя цього року дещо знизився, але інвестиційні плани, зумовлені й підписаними учора двосторонніми документами, мають виправити ситуацію. А. Дуда нагадав, що в Україні нині працює майже 1200 підприємств з польським капіталом. Й хоча, за його словами, COVID-19 справді спричинив спад виробництва, але після подолання пандемії воно відновиться. В. Зеленський у цьому напрямку вважає важливим відновити роботу Міжурядової комісії з економічного співробітництва. Втім, детальніше ці питання обговорюватимуться сьогодні під час економічного форуму в Одесі.

Окрему увагу лідери двох країн приділили питанням безпеки в регіоні. А. Дуда підкреслив, що його країна й надалі підтримуватиме Україну в питаннях відновлення територіальної цілісності. Він запевнив, що 2022 року, коли Польща головуватиме в ОБСЄ, це питання не сходитиме з порядку денного. Особливо польський Президент підкреслив важливість деокупації Криму.

Чимало уваги під час перемовин президенти приділили досягненню взаємопорозуміння з історичних питань.

«Це непростий шлях, але важливо, що ми готові долати його разом і робити взаємні кроки назустріч, — відзначив під час прес-конференції В. Зеленський. — Раніше з нашого боку були вирішені питання надання дозволів на пошукові роботи польським науковцям та археологам. А в Польщі на горі Монастир реконструйовано пам’ятну плиту на українській братській могилі. Упродовж п’яти останніх років це місце пам’яті було в понівеченому стані. Я особисто просив пана Президента вирішити це питання, й це було зроблено. В майбутньому ми очікуємо на повне відновлення на цій могилі імен загиблих українців».

У спільній заяві президенти підкреслили: «Засуджуємо злочини проти людяності, зокрема вчинені на ґрунті ненависті, і вважаємо, що вони не можуть бути жодним чином виправдані. Визнаємо важливість гідного вшанування пам’яті невинних жертв конфліктів і політичних репресій ХХ століття. Наголошуємо на необхідності забезпечення можливості пошуку та ексгумації цих жертв в Україні та Польщі, щоб віддати належне їхній пам’яті та їхнім ще живим родичам і нащадкам у дусі пошанування історичної правди».

Окремо президенти відзначили необхідність подальшого розвитку можливостей і потенціалу литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького.

Фото прес-служби Президента України.