Уже впродовж тривалого часу на всіх владних рівнях ФРН тривають дискусії щодо подальшої долі газопроводу «Північний потік-2»: закінчувати це будівництво, захищаючись від санкцій, запроваджених США, чи виходити з проекту, відшкодувавши збитки його учасникам?

Утім, німецький уряд навіть не розглядає юридичні можливості призупинення спорудження цього транзиту. Як і вимоги про відшкодування збитків, котрі таке рішення може потягнути за собою. Про це пише видання Telepolis із посиланням на дані міністерства економіки та енергетики ФРН. У них зазначається, що будівництво майже завершене, пункт прийняття газу в Лубміні здано в експлуатацію. Відомство конкретно висловилось проти відмови від газового проекту.

Зрештою і Бундестаг, де досі тривали дебати на тему: призупинити чи будувати, дійшов згоди в тому, що нині, коли позиція Берліна стала остаточною, слід вирішувати питання із санкціями, обіцяними в такому разі Вашингтоном. «Тепер обговорення має нарешті повернутися до реальної проблеми: як нам успішно захистити себе від санкційних загроз із боку США», — підсумував голова парламентського комітету з питань економіки та енергетики Клаус Ернст.

Заради справедливості слід зазначити, що призупинення будівництва «Північного потоку-2», котрий готовий на 97 відсотків, питання не лише Німеччини. Адже за ним стоять великі європейські компанії, котрі вже інвестували в проект 10 мільярдів євро. Звісно, що вони розраховують отримувати доходи від його функціонування. Також це — економічна політика, спрямована на європейські компанії і європейських споживачів. Та й у країнах ЄС, судячи з інформації економічних видань, зростає попит на природний газ, а власні ресурси цього енергоносія скорочуються. То чи зважиться будь-хто пожертвувати такою політикою?

Попри те, що призупинення будівництва завдасть Європі значних збитків, чимало німецьких політиків усе-таки вимагають від уряду саме в такий спосіб покарати Росію у зв’язку зі справою Навального.

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас відреагував на вимоги та заклики німецьких політиків у суботу, 17 жовтня, в інтерв’ю виданню Redaktionsnetzwerk Deutschland. Він заявив, що «Північний потік-2» однак побудують: «Річ лише в тім, коли саме». Міністр також зазначив, що рішення про німецьку та євросоюзну енергетичну політику приймаються у Європі, а не в США. Маас підкреслив, що Вашингтон реалізує своє право на незалежну енергетичну політику, і Німеччина чинитиме так само. Глава німецького зовнішньополітичного відомства також наголосив, що Берлін не має наміру відмовлятися від діалогу з РФ після інциденту з Олексієм Навальним, оскільки Москва необхідна для урегулювання регіональних конфліктів. Без Росії, на його думку, не вийде розв’язати проблемну ситуацію не тільки в Лівії, Сирії, Україні, а й у Нагірному Карабаху, а також у Білорусі. «Стосовно України та Лівії, — зокрема, зазначив Маас, — загалом є позитивний розвиток. Перемир’я на сході України дотримується досі найдовше з початку конфлікту».

А ось щодо того, наскільки остаточно визначився Берлін з питанням продовження будівництва газопроводу «Північний потік-2» чи його зупиненням, дізнаємося невдовзі — після оприлюднення реакції на таке рішення Сполучених Штатів.

Берлін