В 2009 році вони підписали попередній договір про демаркацію морського кордону, але Конституційний суд Албанії визнав його нечинним, бо він, на думку албанських суддів, не відповідав міжнародному праву. Це рішення у Греції сприйняли як образливе і на кілька років припинили ведення переговорів на цю тему із сусідами. Але проблема не зникла. Тому в 2017-му діалог відновився, хоча протікав мляво й без ухвалення кардинальних рішень.

У вівторок міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас прилетів з візитом до Тирани з новими пропозиціями щодо вирішення спірного питання. На думку грецької сторони, для справедливого розв'язання спору про морські кордони його треба винести на розгляд Міжнародного суду в Гаазі, від чого виграють обидві сторони.

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама погодився з такою пропозицією і заявив, що це найбільш обговорюване питання нарешті буде вирішено справедливо "за участі міжнародних органів і в повній відповідності з морським міжнародним правом". Мало того, прем'єр-міністр подякував Греції за те, що на міжнародній арені вона була толерантна стосовно його країни й ніколи не висловлювалася проти майбутнього вступу Албанії до ЄС. «У наших відносинах у певні моменти виникала напруга, але Греція ніколи не виступала бар'єром на нашому шляху до ЄС. Я дякую грецькому міністрові за це й дуже радий, що стару проблему винесено на суд міжнародних інстанцій. Вони зможуть на основі незалежних експертиз і міжнародного права винести справедливе рішення, з яким ми повністю погодимося", -- заявив прем'єр-міністр Албанії. На його думку, тепер Албанія і Греція зможуть зосередитися на економічному й регіональному співробітництві, а також зробити щось корисне для етнічних греків, котрі мешкають в Албанії, і для албанців, які проживають у Греції.