Європарламент є одним з перших інститутів, який висунув рекомендації про те, що повинні включати правила штучного інтелекту щодо етики, відповідальності та прав інтелектуальної власності. «Ці рекомендації відкриють шлях до того, щоб ЄС став світовим лідером в розробці штучного інтелекту. Законодавча пропозиція Єврокомісії очікується на початку наступного року», — наголошується в заяві.

Закони, які належить розробити Єврокомісії, мають бути прийняті відповідно до кількох керівних принципів, включаючи: орієнтованість на людину; безпеку, прозорість і підзвітність; гарантії проти упередженості та дискримінації; право на відшкодування шкоди; соціальну та екологічну відповідальність; повагу до конфіденційності та захисту даних.

Технології штучного інтелекту з високим рівнем ризику, наприклад технології з можливістю самонавчання, повинні бути розроблені в такий спосіб, щоб у будь-який момент можна було здійснювати нагляд з боку людини. В разі використання опції, яка може призвести до серйозного порушення етичних принципів і бути небезпечною, здатність самонавчання повинна бути відключена, а повний людський контроль має бути відновлений, інформує «Європейська правда».